Primele roșii românești au ajuns pe rafturile magazinelor, fiind produse într-o seră hidroponică modernă din județul Constanța. Evelina și Andrei Ianțoc, cultivatorii acestor tomate, se bucură de o recoltă timpurie, obținută printr-o tehnologie avansată. Trufandalele sunt deja disponibile în rețeaua Mega Image din Constanța, iar în curând vor ajunge și în alte lanțuri comerciale.

Primele caserole cu roșii românești, la vânzare în magazine

Primele roșii românești au fost produse în sera hidroponică a familiei Ianțoc. Tomatele au fost deja livrate către retaileri, iar prețurile de plecare din seră au fost stabilite.

Primele 300 de caserole cu roșii cherry și cele 60 de caserole cu roșii cocktail au fost vândute comercianților cu 10 lei, respectiv 14,50 lei pe unitate.

„Am livrat către magazinele Mega Image din Constanța primele 300 de caserole cu roșii cherry la 250 g și 60 de caserole cu roșii cocktail la 500 g. Din seră, trufandalele au plecat la 10 lei și, respectiv, 14,50 lei caserola. Nu știu care este prețul de raft, dar mai trebuie adăugat cel puțin un 30 la sută, plus adaosul rețelei”, explică Evelina și Andrei Ianțoc, conform revistei Ferma.

rosii cherry
Roșii / SURSA FOTO: Dreamstime

Roșiile au fost plantate în decembrie și vor fi distribuite în marile magazine

Pentru a obține aceste roșii timpurii, cultivatorii au început plantarea încă din 20 decembrie, utilizând răsaduri importate din Austria.

În perioada următoare, peste 2000 de caserole cu trufandale vor ajunge în marile lanțuri comerciale din țară.

„Suntem primii pentru că lucrăm ceva mai devreme, am plantat pe 20 decembrie cu material săditor produs în Austria, care ne-a costat 30.000 de euro, în timp ce legumicultorii care mai au sere hidroponice plantează undeva în luna ianuarie. Am fi ieșit pe piață cu 10 zile mai devreme, dar răsadurile au fost un pic mai micuțe”, explică Andrei Ianțoc.

În scurt timp, producția de tomate va fi disponibilă și în alte lanțuri de retail precum Auchan, Lidl și Mega Image.

Cultivarea roșiilor se face prin metode naturale, fără pesticide

Producătorii subliniază faptul că tomatele lor sunt crescute fără utilizarea pesticidelor sau a altor substanțe chimice.

În loc de tratamente chimice, aceștia folosesc metode biologice pentru combaterea dăunătorilor și polenizarea culturii.

„Lansăm prădători, precum ploșnița Macrolophus sp, care consumă ouă și larve de mușculița albă de seră, dar și alți dăunători cum ar fi: afide, păiajeni și ouă de Tuta absoluta. Noi nu stropim cultura cu insecticide, pesticide și chimicale ce pot afecta produsul finit: roșia coaptă! De asemenea, polenizarea o facem tot biologic cu ajutorul bondarilor, de aceea roșiile noastre sunt atât de apreciate de cumpărători”, explică Andrei Ianțoc.

O investiție considerabilă în agricultura modernă

Sera hidroponică în care sunt cultivate aceste roșii se întinde pe o suprafață de 8.600 de metri pătrați și utilizează un substrat biodegradabil pentru creșterea plantelor.

Anual, aici se produc aproximativ 300-350 de tone de tomate cherry prunișoare (Dolcetini), roșii cherry cu ciorchine (Saluoso și Bellioso) și roșii prunișoară mare (Bacalar).

Această investiție, realizată în 2014, a avut un cost total de aproximativ 1,7 milioane de euro, finanțarea fiind obținută prin fonduri europene, conform aceleiași surse.