Au fost redefinite regulile de alocare a banilor publici pentru medicamente si s-a introdus pretului de referinta pentru compensare asigurandu-se astfel compensarea integrala a medicamentelor ieftine, pentru toti romanii. Daca pacientul doreste sa ia un medicament mai scump, desi are acelasi efect cu cel al medicamentului ieftin, o va face platind diferenta intre valoarea compensata din banii publici si pretul medicamentului scump. Astfel fiecare pacient are acces fie la medicamente
Au fost redefinite regulile de alocare a banilor publici pentru medicamente si s-a introdus pretului de referinta pentru compensare asigurandu-se astfel compensarea integrala a medicamentelor ieftine, pentru toti romanii.
Daca pacientul doreste sa ia un medicament mai scump, desi are acelasi efect cu cel al medicamentului ieftin, o va face platind diferenta intre valoarea compensata din banii publici si pretul medicamentului scump.
Astfel fiecare pacient are acces fie la medicamente de baza, din lista A, care sunt compensate 90%, fie la medicamente aflate sub licenta, mai moderne si mai scumpe, compensate cu doar 50%, fie la medicamente gratuite (compensate cu 100%) pentru boli cronice grave.
In raport se arata ca au fost identificate sursele financiare pentru achitarea datoriilor catre furnizorii de medicamente in valoare de 8.000 miliarde lei. Se apreciaza ca in acest fel anul 2006 va incepe fara datorii la spitale si farmacii.
Sursele de finantare suplimentare reprezinta o crestere a bugetului Ministerului Sanatatii pe anul 2005 de la 4,3% din PIB la 5,4% din PIB dupa ultima rectificare.
Ministrul Sanatatii subliniaza in raport ca a fost refacut regulamentul de licitatie privind achizitia de materiale sanitare, astfel incat s-au stabilit standarde de calitate care sa elimine de pe piata acele produse care au pus in pericol viata pacientilor sau buna activitate in spitale (manusi chirurgicale, truse de perfuzii, seringi, ace, fese etc.).
Pentru a evita fraudele s-a stabilit ca spitalele trebuie sa solicite aprobarea Ministerului Sanatatii pentru achizitiile mai mari de 25.000 de euro.
Legea privind vanzarea cabinetelor medicale, este „o promisiune respectata”, adoptata sub forma de Ordonanta de urgenta, care va oferi medicilor posibilitatea sa-si cumpere cabinetele medicale in care profeseaza.
Ministrul Sanatatii considera ca medicii vor incepe sa investeasca in propriile cabinete, iar relatia dintre medici si pacienti se va imbunatati considerabil.
Reorganizarea CNAS ramane principalul obiectiv pe termen scurt al actualei conduceri a Ministerului Sanatatii, apreciaza ministrul Sanatatii.
Acest lucru inseamna refacerea mecanismelor de colectare si utilizare independenta a banilor din contributiile pentru sanatate, precum si mecanismele de utilizare a celorlalte fonduri publice care trebuie sa completeze banii stransi din contributiile asiguratilor.
„Intr-un an vom avea un sistem sanitar gata de integrare in Uniunea Europeana. Asta nu inseamna ca a trecut perioada grea. Abia de acum incepem adevaratele reforme. Sper ca voi fi evaluat corect peste un an de zile, cand vom fi terminat tratamentul pentru o boala care ne macina sistemul sanitar de 15 ani”, sustine prof. dr.Mircea Cinteza in raportul sau.
HotNews.ro,
26 iul 2005