Totul la pachet sau despre cum să împarți relaxarea cu turismul cultural și cel religios. Un turoperator din România tocmai a uimit piața locală de turism: lansează un charter către Iordania și așteaptă peste 1.300 de turiști anul acesta.
«Aurul îți ia mințile și te transformă din om „ne.. om“». Cel puțin, în prima parte a filmului „Hobbitul: Bătălia celor cinci oștiri“, „blestemul aurului“ s-a abătut peste mintea lui Thorin, eroul fiind atras într-un război fără sorți de izbândă. Povestea regizată de Peter Jackson are elemente comune cu legenda purtată, sute de ani, despre nabatienii din Petra.
„Se spunea că prea multă bogăție aduce și nenoroc. Așa se spunea atunci, prin secolul al XII-lea, când o cantitate uriașă de aur ar fi fost furată din Trezorerie (n.r. – unul din simbolurile Petrei)“, povestește Adel Mahadin, ghid pentru turiștii români în Iordania, despre „blestemul aurului“ care s-a abătut asupra Petrei, orașul de piatră ce se întinde de-alungul poalelor Muntelui Hor. Totul a culminat undeva prin anul 551 sau 746 – „nu se știe foarte clar“ -, când un cutremur devastator a răpus mare parte din oraș.
„Atunci au căzut case, biserici, au murit sute de oameni“, continuă Adel Mahadin legenda. Considerată astăzi una dintre „Cele 7 noi minuni ale lumii“, Petra a făcut parte, ani de-a rândul, din oferta pe care românii o primeau când mergeau în Israel, pe segmentul de turism religios, și vizitau locurile sfinte. În acest context, Iordania și Israel sunt considerate țări sigure de către jucătorii din turism și, spun ei, chiar dacă se învecinează cu unele state dominate de conflict, se află, totuși, pe lista turiștilor români, peste jumătate dintre aceștia optând pentru un circuit religios.
Nu e de mirare că, anual, circa 80.000 de români vizitează Israelul, o bună parte trecând granița în Iordania. Tocmai pentru a dezvolta „ideea de nou“ în lista de vacanțe a românilor, Dan Goicea, directorul general al Cocktail Holidays, a decis să lanseze un pachet separat pe Iordania, anul acesta.
„Pachetul pe care îl oferim se concentrează pe Aqaba, stațiunea de la Marea Roșie, și, opțional, pe alte excursii. Se pot alege și circuite sociale pentru persoane în vârstă, mai ales că ne dorim să mărim volumul celor care circulă cu avionul“, spune Goicea. Charterul către Iordania va fi lansat în luna septembrie, în parteneriat cu unul dintre primii jucători de turism din Iordania, Jordan Experience, și va fi operat cu Tarom, cu plecare din Bucureşti spre Aqaba.
De la 560 euro pentru un sejur în Iordania
Pachetele turistice de opt zile, cu șapte nopți de cazare, pornesc de la 560 de euro la hotel de trei stele, de la 614 euro pentru patru stele și de la 825 de euro în cazul în care turistul alege un hotel de cinci stele. În acest preț mai sunt incluse transportul cu avionul, transferurile, asistență turistică, asigurare medicală și storno. Mai mult, pentru a le facilita accesul, autorităţile iordaniene au renunţat, din 21 mai, la viza de intrare pentru turiștii români.
„Iordania era până acum o destinaţie de excursie opţională de o zi sau două la Petra, Amman sau Betania (n.red. – locul în care a fost botezat Iisus), pentru turiştii care mergeau în Israel sau Egipt, sau de vacanţă individuală, cu zboruri de linie ale Tarom şi cu ghid vorbitor de limba română. Acum, excursiile opţionale vor fi cumpărate concomitent cu sejurul în Iordania, de la agenţiile din România. În toate tururile, turiştii vor fi însoţiţi de un ghid vorbitor de limba română“, mai spune Dan Goicea.
În afară de punctul-cheie al Iordaniei – situl arheologic Petra -, și de excursiile religioase, turiștii români pot alege și o vizită în taberele beduine din Wadi Rum sau „activități extreme“ precum scuba diving în Marea Roșie sau un zbor cu balonul. Bineînțeles, aceste excursii pot fi cumpărate și în Iordania, cursul de schimb fiind mai avantajos între dolar și dinar.
Grosso modo, anul acesta sunt estimați peste 1.300 de turiști români pentru Iordania, cu un grad de încărcare de 70%-80% pentru cursele directe. Aici se vor adăuga și românii care merg în circuitele religioase prin Israel și care, punctează Traian Bădulescu, consultant în turism, sunt dispuși să cheltuiască aproximativ 300 de euro în plus pentru a vizita o mare parte din ceea ce înseamnă „religios“ în Iordania.