Băncile europene au fost supuse anul trecut unor teste de stres pentru a întări sistemul financiar în faţa unor eventuale crize economice, iar recent vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, a declarat că instituţiile financiare nebancare de importanţă sistemică, de genul companii de asigurări, fonduri de investiţii şi de pensii, ar trebui să fie şi ele supuse unor teste de stres similare celor la care au fost supuse băncile.
Gabriel Bernardino a precizat că obiectivul pe care şi l-a propus EIOPA este să supună la teste de stres fonduri de pensii care regrupează până la 50% din activele din sector, iar testele vor fi derulate în 17 state membre ale Uniunii Europene.
'Cred că este deosebit de important acum în Europa, dată fiind situaţia care există pe piaţă, să facem acest exerciţiu', a declarat Gabriel Bernardino. 'Cu siguranţă suntem puţin în avangardă în acest domeniu, nu este ceva comun', a adăugat Bernardino, referindu-se la viitoarele teste de stres care vor fi printre primele de acest gen.
Potrivit preşedintelui EIOPA, testele de stres vor viza riscurile de piaţă din portofoliile fondurile de pensii, riscurile provenite de pe urma nivelului redus al dobânzilor, precum şi de pe urma longevităţii, a faptului că pensionarii trăiesc mai mult decât se estimează.
În ultimii ani, din cauza dobânzilor extrem de scăzute de pe piaţă, fondurile de pensii au avut dificultăţi în a genera randamente suficiente de pe urma investiţiilor din obligaţiuni pentru a-şi plăti pensionarii, astfel că au fost nevoite să investească în active mai riscante de genul acţiuni sau imobiliare. Situaţia s-a înrăutăţit în acest an, în condiţiile în care unele obligaţiuni au înregistrat randamente negative, după ce Banca Centrală Europeană a demarat programul său de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 1.000 de miliarde de euro. De asemenea, fondurile de pensii au început să acopere locul lăsat liber de bănci după criza financiară, prin acordarea de credite pentru proiecte de infrastructură pe termen lung, din care este însă greu de ieşit în mod rapid. Şi această modificare a rolului fondurilor de pensii a atras atenţia organismelor de reglementare.
Testele de stres la care va fi supus sectorul fondurilor de pensii, care în UE are o valoare de 3.000 de miliarde de euro, vin după ce anul trecut EIOPA a derulat primele teste de stres în cadrul companiilor de asigurări, înaintea normelor Solvency II, care vor fi introduse în luna ianuarie 2016. AGERPRES