Nu a trecut mult timp de la apariţia posibilităţii de a tranzacţiona titluri ale Fondului Proprietatea înainte de listarea la Bursă, şi internetul este deja împânzit de anunţuri de vânzare, respectiv cumpărare.

Dacă, până în urmă cu doi ani, forumul bursei electronice Rasdaq era cel care găzduia una dintre cele mai active pieţe informale de titluri de valoare nominală, în prezent „ringul“ s-a mutat chiar pe site-ul Fondului Proprietatea.

Şi se poate spune că este vorba de un ring în toată regula, în care nu numai că se întâlnesc cererea şi oferta de acţiuni, dar se mai schimbă şi câţiva „pumni virtuali“.

Preţurile vehiculate în piaţă sunt destul de diferite de la un caz la altul, o dovadă în plus că în lipsa unei pieţe reglementate se poate alege praful de o iniţiativă, altfel lăudabilă. În primele zile, în anunţurile de cumpărare nu se discuta decât de preţuri între 25% şi 30% din valoarea nominală a acţiunilor. Pe parcurs însă, au început să apară şi anunţuri la preţuri mai consistente, ajungând chiar foarte aproape de un leu pe acţiune (egal cu valoarea nominală).

În mod normal, ar fi o veste bună, însă despăgubiţii nu sunt chiar de această părere. Părerea multora dintre cei care au văzut anunţurile în care se ofereau 0,8 sau 0,9 lei pentru o acţiune a Fondului Proprietatea este că la mijloc se află tot oameni apropiaţi Fondului, în încercarea de a îmbunătăţi în vreun fel imaginea acestuia. Cu atât mai mult cu cât respectivii cumpărători nu au lăsat vreo dată de contact, pentru a fi găsiţi cumva de potenţialii vânzători. Desigur, aceasta nu este decât o speculaţie, până una alta ofertele respective fiind la fel de reale ca şi celelalte.

Dacă lăsăm deoparte cele câteva oferte apropiate de valoarea nominală a acţiunilor, se poate spune că, până acum, preţurile de vânzare nu s-au prea întâlnit cu cele de cumpărare şi e posibil să mai dureze ceva timp până când se va ajunge la această situaţie. De altfel, din câte se aude, nici numărul tranzacţiilor nu a fost până acum prea mare, în principal din cauza diferenţei semnificative dintre cerere şi ofertă. Iar puţinele tranzacţii care au avut loc până acum au fost făcute, potrivit surselor din piaţă, în general la un preţ de mijloc, în jurul a 0,5 lei pe acţiune.

Preţuri asumate pe riscul vânzătorului

Să fie însă acesta preţul corect pentru acţiunile Fondului? Dacă ne-am lua după valoarea contabilă a deţinerilor acestuia, s-ar spune că nu. Dacă ne luăm după incertitudinea care planează asupra momentului listării la bursă, este posibil să fie, cel puţin deocamdată, un preţ destul de corect.

„Activele pe care le deţine Fondul Proprietatea nu sunt încă foarte clare din punctul de vedere al procentelor alocate din companiile aflate în patrimoniul public. Sunt voci din piaţă care susţin că procentele alocate acestui fond pot fi modificate doar în baza unei decizii politice. Fiecare acţionar trebuie să-şi facă propria evaluare a deţinerilor si să-şi asume personal riscurile şi consecinţele, în cazul în care vinde la 0,3-0,5 lei/acţiune“, spune Adi Lupşan, directorul general adjunct al Intercapital Invest. „Cu siguranţă că pe o piaţă secundară organizată preţul ar putea fi mai mare, deoarece mecanismul cerere-ofertă funcţionează mai bine. Este foarte probabil să avem deja fonduri de investiţii interesate de o asemenea achiziţie. În schimb, lipsa unei pieţe transparente şi bine reglementate juridic determină, cel puţin pentru moment, reţinerea unor clienţi instituţionali să facă achiziţii în aceste acţiuni“, explică el.

În privinţa momentului în care s-ar putea lista Fondul, directorul general adjunct de la Intercapital nu are aşteptări prea bune: „Poate că cel mai optimist termen îl reprezintă a doua jumătate a anului viitor. Chiar şi acest termen pare optimist, în condiţiile în care rata actuală de alocare efectivă către acţionarii îndreptăţiţi a acţiunilor în acest fond este de doar 12%“.

91-11168-25_adilupsan_08_c.jpg«Pe o piaţă secundară organizată, preţul ar putea fi mai mare.»
Adi Lupşan, director general adjunct, Intercapital Invest

2.820 acţionari persoane private avea Fondul Proprietatea la începutul lunii februarie

1,373 miliarde de lei sunt opţiunile pentru despăgubirea în acţiuni la Fond

296 milioane de lei sunt opţiunile de despăgubire în numerar