Românii pot primi minim 7.000 de lei de persoană pentru casarea autovehiculelor vechi. Autoritățile au dat azi, 19 martie, startul la Programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Pe lângă prima de casare, șoferii vor mai primi și un ecotichet de o valoare diferită, în funcție de mai multe condiții.
Începe Programul Rabla Clasic și Programul Rabla Plus
Începând de azi, 19 martie, șoferii se pot înscrie în Programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Șoferii persoane fizice vor putea să se adreseze producătorilor validați. În același timp, șoferii persoane juridice vor putea încărca documentele necesare în aplicația dedicată.
Bugetul pentru Programul Rabla Clasic este de 300 de milioane de lei. Bugetul pentru Programul Rabla Plus este de 1 miliard de lei.
Programele va fi implementat în etape, în conformitate cu resursele financiare disponibile.
Programul Rabla Clasic
În acest sens, pentru Rabla Clasic destinate persoanelor juridice, unităților administrativ-teritoriale și instituțiilor publice, sesiunea va fi activă în intervalul 19 martie – 19 aprilie 2024. Sesiunea va avea alocări bugetare de 60 de milioane de lei pentru fiecare categorie beneficiară.
Suma totală de 180 de milioane de lei este destinată persoanelor fizice. Perioada în care sesiunea este activă este cuprinsă între 19 martie și 25 noiembrie 2024.
Programul Rabla Plus
Programul Rabla Plus va fi implementat în mai multe etape. Prima va avea loc în intervalul 19 martie – 19 aprilie 2024. Pentru persoanele juridice, bugetul alocat este de 140 de milioane de lei.
Aceeași sumă este disponibilă și pentru unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice.
Prima etapă destinată persoanelor fizice va avea loc între 19 martie și 18 august 2024. Bugetul disponibil este de 420 de milioane de lei.
A doua etapă a programului Rabla Plus va avea loc în intervalul 19 august – 19 septembrie 2024. Pentru persoanele juridice, suma disponibilă va fi de 60 de milioane de lei.
Unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice vor avea la dispoziție aceeași sumă de 60 de milioane de lei.
A doua etapă destinată persoanelor fizice va avea loc în intervalul 19 august – 25 noiembrie 2024, beneficiind de un buget de 180 de milioane de lei.
Detalii referitoare la calendarul de înscriere în programele menționate și bugetele alocate solicitanților sunt accesibile pe pagina web a AFM.
Programul Rabla Clasic – Prima de casare
În această ediție, suma finanțată în cadrul Programului Rabla Clasic rămâne la 7.000 de lei pentru predarea unui singur autovehicul uzat și 10.000 de lei în situația în care sunt predate două autovehicule uzate.
Prima de casare este destinată autovehiculelor noi, cu excepția motocicletelor, care respectă un sistem de propulsie ce generează maximum 150 g CO_2/km conform sistemului WLTP și ale căror prețuri nu depășesc 60.000 de euro, cu TVA inclus.
„La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri: ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC; ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară”, se arată în comunicat.
De asemenea, în cazul achiziționării de motociclete noi, cu condiția ca sistemul lor de propulsie să genereze maximum 120 g CO_2/km conform sistemului WMTC și în schimbul predării pentru casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare în valoare de 7.000 lei.
Această sumă poate fi completată cu un ecobonus de 1.500 lei pentru motocicletele noi care respectă un sistem de propulsie ce generează maximum 90 g CO2/km conform sistemului WMTC.
Totodată, se poate beneficia de un ecobonus suplimentar de 1.500 lei pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale au posibilitatea să primească o primă de casare în valoare de 7.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi necesar să predau un autovehicul uzat în schimb.
Dacă optează să achiziționeze un autovehicul nou și să predea două autovehicule uzate pentru casare, vor primi o primă de casare în valoare de 10.000 lei.
Programul Rabla Plus – Prima de casare
În programul Rabla Plus, solicitantul primește un ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou, condiționat de predarea pentru casare a cel puțin unui autovehicul uzat. Se pot da spre casare doar 2 mașini.
Valoarea ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate pentru casare, se stabilește astfel:
- 25.500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou complet electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen, cu excepția motocicletelor;
- 13.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou hibrid electric, cu excepția motocicletelor, care generează maximum 80 g CO2/km conform sistemului WLTP;
- și 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice
Ecotichetul este acordat pentru achiziționarea unui autovehicul electric cu o valoare care nu depășește suma de 70.000 euro, incluzând TVA-ul.
Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale primesc un ecotichet în valoare de 120.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi necesar să predea un autovehicul uzat pentru casare.
„Apare şi un element de noutate: începând de anul acesta, autovehiculele achiziţionate în cadrul acestor programe vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl menţină până la finalizarea perioadei de monitorizare”, au transmis reprezentanţii AFM.