Primești bani pentru chirie de la stat. Se pregătește lege în România. Trebuie să prezinți contractul

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Educației a anunțat un nou proiect destinat studenților care aleg alternative de cazare în afara căminelor instituțiilor de învățământ, oferindu-le oportunitatea de a primi subvenții pentru chirie. Metodologia prin care vor fi acordate aceste subvenții pentru cazare și masă este acum în dezbatere publică.

Ministerul Educației: Studenții care nu obțin loc în cămin vor primi bani pentru chirie

Ministerul Educației a dezvăluit un nou proiect care oferă studenților care optează pentru o formă de cazare diferită de căminele instituțiilor de învățământ posibilitatea de a primi bani pentru chirie. Metodologia de acordare a subvențiilor pentru cazare și masă a fost supusă dezbaterii publice.

Ministrul Ligia Deca a pus în dezbatere publică metodologia de acordare a subvențiilor pentru cazare și masă, inclusiv pentru studenții care aleg o formă de cazare diferită de căminele instituțiilor de învățământ superior de stat.

Cei care doresc să beneficieze de subvenția pentru chirie trebuie să notifice, în scris, instituția de învățământ în care sunt înmatriculați, la începutul anului universitar, și să atașeze o copie a contractului de închiriere, împreună cu dovada de înregistrare de la Direcția de Taxe și Impozite Locale.

Noutăți ale proiectului lansat în dezbatere de Minister

Ministerul Educației introduce subvenții pentru plata chiriei, subvenții destinate categoriilor speciale de studenți, subvenții pentru masa în cantine, precum și reglementări privind utilizarea fondurilor necheltuite; în plus, studenții care plătesc taxe pot beneficia de locuri în cămine și mese contra cost.

SURSA FOTO: Dreamstime

Subvenții pentru plata chiriei: Aceste subvenții nu se mai limitează doar la căminele universităților de stat; acum pot fi acordate și studenților care aleg alte forme de cazare, cu condiția să depună documentele necesare la instituția de învățământ.

Subvenții pentru categorii speciale de studenți: Studenții cu dizabilități, cei proveniți din familii monoparentale, orfanii, copiii personalului didactic sau studenții care provin din centrele de plasament sunt eligibili pentru subvenții suplimentare, beneficiind de indici de cost mai mari.

Subvenții pentru masa în cantine: Instituțiile de învățământ superior de stat au posibilitatea de a oferi mese subvenționate studenților în cantinele proprii, acestea fiind finanțate din bugetul de stat.

Utilizarea fondurilor necheltuite: La finalul anului, fondurile neutilizate pentru subvențiile menționate anterior vor putea fi reportate pentru anul următor.

Locuri în cămine și masă contra cost pentru studenții de la taxă: Studenții care plătesc taxe pot beneficia de facilități de cazare și masă contra cost, precum și de subvenții provenite exclusiv din veniturile proprii ale instituțiilor de învățământ superior sau din fonduri alocate de operatori economici, ONG-uri sau autoritățile publice locale.

Bani pentru studenții aflați la buget

Cine primeşte subvenție pentru cazare și masă, pe locurile de la buget:

a) Studenți români, din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE), învățământ cu frecvență, la ciclurile de licență, master și doctorat, pe locuri finanțate de la bugetul de stat;

b) Studenți români, învățământ cu frecvență, copiii personalului didactic activ sau pensionat din sistemul de învățământ, pe locuri finanțate de la bugetul de stat, la ciclurile de licență, master și doctorat;

c) Studenți români, învățământ cu frecvență, copiii cu unul sau ambii părinți decedați, precum și copiii din familii monoparentale, pe locuri finanțate de la bugetul de stat, la ciclurile de licență, master și doctorat;

d) Studenți români, învățământ cu frecvență, copiii proveniți din centrele de plasament, pe locuri finanțate de la bugetul de stat, la ciclurile de licență, master și doctorat;

e) Studenți străini, învățământ cu frecvență, bursieri ai statului român, care nu plătesc taxe de școlarizare, dar primesc bursă (B) sau nu plătesc taxe de școlarizare și nu primesc bursă (CPNV), pe locuri finanțate de la bugetul de stat, la ciclurile de licență, master și doctorat;

f) Studenți cu dizabilități.