Primăria Buzău dă bani pentru sterilizarea câinilor fără stăpân. Municipalitatea a anunţat că va plăti 6 milioane de lei, iar cabinetele medicale veterinare vor primi 600 de lei (inclusiv TVA) pentru fiecare câine sterilizat.
Cabinetele medicale veterinare vor primi bani pentru fiecare câine sterilizat
Astfel, numărul de maidanezi ar putea scădea pentru câțiva ani în cazul în care proprietarii acceptă oferta autorităţilor locale. Au avut loc și mai multe controale în București, în colaborare cu Poliția Locală și ASPA.
Acestea au relevat că un procent semnificativ din câinii verificați nu respectă cerințele legale. Mai precis, din cei 92 de câini verificați într-o singură zi, doar aproximativ un sfert erau sterilizați conform legislației în vigoare. Din aceștia, doar 36 erau microcipați.
Aceste măsuri legislative impun microciparea pentru toți câinii
Aceste măsuri legislative impun:
- sterilizarea obligatorie pentru câinii fără pedigree;
- microciparea pentru toți câinii.
Ar avea ca scop gestionarea responsabilă a animalelor de companie și prevenirea abandonului acestora. Amendamentele pentru nerespectarea acestor reguli pot varia în funcție de gravitatea situației și de reglementările locale specifice. În cazurile severe, se poate ajunge până la confiscarea animalelor.
ASPA a oferit mai multe informații
Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), a oferit mai multe informații. Ea susține că fenomenul abandonului și înmulțirea câinilor pe străzi este în continuare „de actualitate”.
„20% câini sterilizați. Înseamnă că 80% se pot înmulți controlat în gospodării, iar restul ajung să fie abandonați pe stradă. Acest fenomen al abandonului și înmulțirea câinilor pe străzi e în continuare de actualitate”, a declarat Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt ASPA.
Uniunea Europeană i-a luat în vizor și pe proprietarii de pisici
În timpul inspecțiilor, polițiștii din București i-au informat pe proprietari că sunt obligați să microcipeze și sterilizeze câinii în decurs de 30 de zile.
Ei riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei dacă se constată că proprietarii nu au respectat aceste reguli la o verificare ulterioară.
Mai mult, obligațiunile și sancțiunile pregătite pentru proprietarii de animale nu se termină aici. Uniunea Europeană (UE) pregătește o inițiativă similară pentru pisici.
Este vorba despre o propunere care va stabili așa-zise standarde minime de bunăstare pentru câini și pisici în toată UE.
Totodată, oricine intenționează să aducă o pisică sau un câine pe piața europeană va trebui să se asigure că animalul este microcipat în scopuri de identificare.