Anul trecut, Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia şi al 36-lea cel mai bogat om din lume, şi-a mutat controlul celei mai mari părţi a averii sale de 20 miliarde dolari către un holding înregistrat în Insulele Virgine Britanice, un arhipelag de 60 de insule din Atlantic, la 9.000 kilometri depărtare de Moscova.
Noua companie din Insulele Virgine Britanice, USM Holdings, controlează prin două subsidiare din Cipru cel mai valoros activ al miliardarului – Metalloinvest Holding Co, cel mai mare producător de minereu de fier din Rusia, potrivit Bloomberg.
“Offshore-urile sunt principalul instrument al oamenilor de afaceri ruşi pentru a-şi proteja activele de autorităţile din Rusia, de rivali şi de tot felul de jefuitori”, spune Valery Tutykhin, un avocat de la John Tiner & Partners, o companie de avocaţi din Geneva specializată în managementul averilor.
Toţi cei mai bogaţi 20 de ruşi, care au o avere cumulată de peste 227 miliarde dolari potrivit Bloomberg Billionaires Index, îşi controlează o bună parte din averea lor prin intermediul unor companii de tip holding înregistrate în afara Rusiei.
Miliardarii, cei mai mulţi din ei care şi-au construit averile în timpul perioadei economice violente şi incerte de după căderea comunismului, folosesc în prezent entităţi pentru a-şi administra, prezerva şi a-şi ascunde averile, tactică ce a atras deja furia preşedintelui rus Vladimir Putin.
Miliardari exotici
Viktor Vekselberg, în vârstă de 56 de ani, deţine controlul majoritar al averii sale de 14,8 miliarde dolari prin Renova Holdings, o firmă cu sediul în Bahamas. Printre activele companiei se numără şi o participaţie de 7% din United Co. Rusal, cel mai mare producător mondial de aluminiu.
Leonid Mikhelson este al doilea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de 15,8 miliarde dolari. El controlează un pachet de 25% din Novatek, al doilea cel mai mare producător de gaze din Rusia, direct şi prin intermediul a două companii de tip holding, una înregistrată în Rusia şi alta în Cipru.
Vladimir Lisin, în vârstă tot de 56 de ani, controlează prin Fletcher Group Holdings Ltd din Cipru 85% din compania sa listată OAO Novolipetsk Steel, cel mai valoros producător de oţel din Rusia.
La rândul său, Mikhail Fridman, în vârstă de 49 de ani, îşi controlează activele sale din domeniul bancar, retail şi telecomunicaţii prin intermediul Alpha Group din Moscova, care la rândul ei e deţinută de CTF Holdings cu sediul în Gibraltar.
Roman Abramovich, al optulea cel mai bogat om din Rusia, a apelat la un labirint de entităţi offshore pentru a-şi construi şi controla averea de 12,9 miliarde dolari. Potrivit unui proces intentat în Londra de către Boris Berezovsky, Abramovich şi-a amestecat activele, incluzând participaţii la companii din domeniul petrolier, al aluminiului, automotive şi aviaţie, între companii de tip holding din Gibraltar, Cipru şi Insulele Virgine Britanice.
Oleg Deripaska, al 15-lea cel mai bogat om din Rusia, îşi controlează cea mai mare parte a averii prin intermediul unor structuri financiare din Liechtenstein.
Control mai strict
Putin a promis că va aduce o parte din aceşti bani acasă, în Rusia. Anul trecut, el a preluat controlul Serviciului Federal de Monitorizare Financiară, un organism executiv menit să combată spălarea banilor. Duma de stat a introdus o serie de amendamente la legile existente prin care s-a întărit controlul asupra tranzacţiilor financiare ale companiilor.
În timpul campaniei din ultimul trimestru de anul trecut, Putin, în vârstă de 60 de ani, a spus că ia în considerare întroducerea unei taxe unice pentru antreprenorii care au achiziţionat active de stat la preţuri “nedrepte” în anii 1990.
Miliardarii ruşi îşi creează companii în Insulele Virgine Britanice deoarece găsesc sistemul juridic, bazat pe legile britanice, mai atractiv decât al lor, potrivit lui Steven Philippsohn, senior partner la PCB Litigation.
Totodată, entităţile din Cipru le permit miliardarilor să beneficieze de rate de taxare mai scăzute sub tratatul de dublă impunere semnat de Cipru cu Rusia în 1998. Cipru a plafonat de asemenea la 5% taxa pe dividendele plătite din Rusia şi permite transferul fără taxe către Insulele Virgine Britanice, potrivit lui Artem Toropov, asociat senior la Goltsblat.
Miliardarii ruşi vor continua să îşi ţină activele principale în afara Rusiei, chiar în faţa discursului dur al lui Putin, spune avocatul din Elveţia Tutykhin.
“Transferurile de cash din Rusia vor deveni mai complicate, iar intrările de cash vor fi mai strict supravegheate. Cu cât autorităţile din Rusia vor impune mai multe restricţii pe fluxurile de bani, cu atât mai multe motive vor avea bogaţii ruşi să îşi ţină activele în afara ţării”, spune el.