Comisia Europeană a dat undă verde primului Program Operaţional pentru România. Astfel, în următorii şapte ani, ţara noastră va primi de la bugetul UE, pentru dezvoltarea regională, circa 3,8 miliarde de euro.

Programul Operaţional Regional (POR) a fost lansat de Danuta Hübner, comisarul european pentru politica regională. Anterior, Comisia Europeană (CE) a semnat Cadrul Naţional Strategic de Referinţă, document în baza căruia România va obţine finanţare în valoare totală de peste 19 miliarde de euro, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională, Fondului Social European şi Fondului de Coeziune. Bugetul alocat de UE acoperă perioada 2007-2013. Cu acest prilej, comisarul Hübner a anunţat aprobarea altor patru programe operaţionale: cel pentru creşterea competitivităţii economice, pentru mediu, transporturi şi asistenţă tehnică. Cele cinci programe cumulează peste 15 miliarde de euro. „Banii vor sosi în România cel târziu peste două săptămâni“, a promis Hübner. Este vorba de tranşa de prefinanţare (între 2% şi 2,5% din valoarea proiectelor aprobate) pe care o pot obţine autorităţile locale pentru a demara proiectele importante. Fondurile pot fi accesate de autorităţile locale, mediu de afaceri, ONG-uri etc. Alte două programe vor fi aprobate în luna septembrie. Este vorba de Capacitatea Administrativă şi Dezvoltarea Resurselor Umane, în valoare totală de 3,7 miliarde de euro.

România reuşeşte astfel să se numere printre primele state membre care au primit aprobare pentru majoritatea programelor operaţionale, în ciuda faptului că, în urmă cu trei luni, CE anunţase că au fost „întrerupte temporar“ trei dintre programele operaţionale transmise la Bruxelles. Acestea au fost retransmise autorităţilor de la Bucureşti pentru a fi îmbunătăţite. La acea vreme, scepticii susţineau că această întârziere va conduce la pierderea unor sume uriaşe din fondurile postaderare alocate României. Se pare că autorităţile de la Bucureşti au reuşit să-şi facă „temele“ corect şi la timp.

Astfel, POR va finanţa proiecte care susţin diminuarea diferenţelor socioeconomice între diferitele regiuni (dezvoltarea reţelelor de infrastructură, modernizarea şcolilor, spitalelor, sprijinirea IMM-urilor, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii turistice). În ceea ce priveşte programul de Mediu, prioritare vor fi proiectele pentru managementul deşeurilor şi cele de alimentare cu apă şi canalizare. Pentru Creşterea Competitivităţii Economice vor fi finanţate proiecte care pregătesc firmele pentru piaţa comună, inclusiv accesul acestora la finanţare. Programul pentru Transport vizează proiectele de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii naţionale de transport şi a parcului de material rulant etc.

Răzvan Cotovelea, director general al Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, se arată foarte optimist cu privire la viitoarea capacitate de absorbţie a acestor fonduri: „Avem deja un portofoliu cu proiecte pregătite. De fapt, sunt de două ori mai multe proiecte de mediu şi de transport decât valoarea fondurilor“. În schimb, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, este neîncrezător: „Cred că vom reuşi să accesăm doar o mică parte din această finanţare. Sigur că ne vom confrunta cu birocraţia europeană, dar până să obţinem finanţarea vom trăi poveştile de groază din România. Este un defazaj de informare între diversele niveluri de decizie. O spun din experienţa personală privind accesarea fondurilor preaderare, când la nivel local ni se cerea ceva, la cel regional altceva şi altceva la nivel central.“

Cum va arăta România în 2013 dacă fondurile vor fi „înghiţite“ într-o proporţie cât mai mare? Planurile sunt ambiţioase: vor fi create 10.000 de noi locuri de muncă, vor fi reabilitaţi 1.000 de kilometri de drumuri judeţene, 15 spitale judeţene şi 15 ambulatorii vor fi modernizate, şi 400 de proiecte de infrastructură turistică vor primi finanţare.

52-4375-06_danutahubner_mb.jpgCreşte PIB

«Sunt foarte mulţumită că noul membru al UE şi-a stabilit atât de repede priorităţile. Credem că asistenţa europeană va contribui la generarea unei creşteri suplimentare a PIB cu 15%-20% până în 2015. Românii vor avea locuri de muncă noi şi mai bune.»

Danuta Hübner, comisar european pentru politica regională

Când se lanseaza ghidurile solicitanŢilor pentru Programul OperaŢional Regional?

25 IULIE– se va începe primirea cererilor de finanţare pentru Axa 2 – „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale“

25 IULIE se estimează că va fi lansată Axa 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale“

AUGUST– se estimează că vor fi primite cererile de finaţare pentru „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică“, din cadrul Axei 5 – „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului“.
6 septembrie – va fi pus la dispoziţia beneficiarilor ghidul pentru Axa 4 – „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local“

6 SEPTEMBRIE– se vor primi cereri de finaţare pentru „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice“ din cadrul Axei 5 – „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului“

SEPTEMBRIE– lansarea Axei 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor“