Anul trecut în decembrie, premierul şi ministrul Transporturilor de la acea vreme, Emil Boc şi Anca Boagiu, au deschis tronsonul de autostrada Arad-Timişoara (32,2 km) şi centura Aradului (12,25 km). Şoferii au putut circula pe varianta ocolitoare pe o singură bandă pe sens, întrucât lucrările urmau să fie finalizate în luna aprilie 2012. Viteza maximă admisă pe centură a fost însă de numai 60 km/h, astfel că nu se poate considera autostradă din acest punct de vedere, aşa cum arată şi reprezentanţii forumului skyscrapercity.com.

În urmă cu doar câteva zile edilul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a întreprins o vizită pe şantierul centurii şi a menţionat că la data de 2 iunie se va deschide circulaţia pe ambele sensuri, conform discuţiilor purtate cu constructorul lucrării.
“Împreună cu constructorul am convenit ca pe 2 iunie să dăm drumul la circulaţie pe ambele sensuri, atât pe cel spre Ungaria, cât şi pe cel vecin, care acum deserveşte, pe două direcţii legătura Timişoara – Ungaria”, a declarat Falcă, citat de presa locală.  Conform aradon.ro, firmele constructoare ( FCC Construccion şi PORR Bau GmbH) au început montarea panourilor fonoabsorbante, care se vor regăsi pe toată lungimea de mers a centurii în direcţia spre Ungaria.

Potrivit primarului, care a făcut publică această informaţie, panourile fonoabsorbante vor fi montate peste tot pe unde se impune: „Pe linia de mers spre Ungaria se lucrează pentru a finaliza montarea acestor panouri pe întreaga lungime a centurii. Sunt zone unde avem panouri pe ambele laturi şi sunt zone unde le vom avea pe o singură latură, în special pe zona de interior a municipiului Arad”, scrie aradon.ro.

În câţi ani s-au făcut cei 12 kilometri de autostradă

Contractul pentru construcţia variantei ocolitoare a municipiului Arad face parte din coridorul IV pan european şi a fost semnat în martie 2009, adică în urmă cu trei ani de către autorităţile române şi constructori. Valoarea contractului este de circa 430 de milioane de lei fără TVA. Astfel, preţul pe kilometru de autostradă ajunge la aproximativ 8 milioane de euro fără TVA.

Vedeţi aici mai multe detalii tehnice despre proiect, conform unui răspuns al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) remis revistei Capital referitor la stadiul lucrărilor la proiectele de autostrăzi de la 1 februarie 2012.

Vezi mai jos cum arată centura Aradului. Video realizat de arq.ro. Pozele au fost de reprezentanţii skyscrapercity.com şi de arq.ro.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/J77F-KbCfRI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>