Două femei, una din Galați și alta din București, dar și un bărbat din Constanța cu mari probleme penale, au cerut și au obținut falimentul pe persoană fizică. Sunt primii trei din România care beneficiază de recenta lege a insolvenței persoanelor fizice.
Trei români au reușit să se pună pentru câțiva ani sub protecția legii falimentului personal scăpând astfel de plata datoriilor către bănci, către stat sau către alți creditori.
Două dintre cele trei persoane, una din Galați și una din București nu par să iasă din comun, avaând drept creditori bănci și statul român, o poveste ce poate fi găsită în sute de mii de case din România.
Cel de-al treilea, însă, un bărbat din Constanța, are o poveste mai mult decât interesantă, lista creditorilor săi fiind uriașă.
Mai mult, Tribunalul Constanţa a decis, în 2015, ca respectiva persoană, împreună cu doi complici să fie condamnaţi la un total de 60 de ani de închisoare pentru că s-au asociat şi au înşelat aproximativ 200 de persoane.
Cea mai mare parte a persoanelor care au statut de păgubit în dosarul penal apar şi în postura de creditori în dosarul de insolvenţă.
Sumele pe care oamenii le-au plătit pentru un apartamentele de care nu au mai avut parte variază între 20.000 şi 50.000 de euro.
Cei trei reprezentanţi ai unui grup de firme din imobiliare, din Constanţa, au fost condamanţi la 58 de ani închisoare, instanţa stabilind că cei trei dezvoltatori imobiliari s-au asociat pentru a înşela 200 de constănţeni cu aproape 6 milioane de euro, după cum a relatat Evenimentul Zilei la vremea respectivă.
Scapi de datorii, dar duci o viață strictă
Legea falimentului personal, intrată în vigoare anul acesta, presupune ca o persoană fizică care face dovada că nu îşi mai poate achita datoriile să fie scutit[ de la plată o perioadă de timp sau să plătească doar o parte dintre obligaţiile lunare.
În această perioadă, însă, el va trebui să urmeze un plan de restructurare construit şi aplicat de un lichidator. Condiţiile sunt foarte dure, iar debitorul trebuie inclusiv să îşi scoată la vânzare bunurile de care nu are neapărată nevoie, cum ar fi automobilul, aparatura electronică sau mobila mai scumpă de 5000 de euro. De asemenea, debitorul nu va mai putea face cheltuieli altele decât cele necesare supravieţuirii. Vacanţele, de exemplu, nu mai sunt permise.