Controversatul om de afaceri Culiţă Tăråţă se menţine pe primul loc pe lista marilor beneficiari de subvenţii pentru agricultură de la bugetul UE şi de la cel naţional. Pe următoarele locuri se află firmele în care sunt acţionari Adrian Porumboiu, Ioan Niculae şi Angela Toncescu.

Plutonul primilor şapte beneficiari a rămas neschimbat, doar suprafeţele de teren pentru care s-au cerut subvenţiile au suferit unele modificări, unii dintre proprietari cumpărånd, iar alţii vånzånd din suprafeţele deţinute. Valoarea subvenţiilor s-a modificat şi ea. Astfel, de la bugetul UE s-a alocat pentru acest an, în medie, o sumă de 50,55 euro/ hectar, la care s-au adăugat 47 de euro/hectar, de la bugetul naţional, faţă de 30 de euro/hectar în 2007.

Conform datelor înregistrate la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), în baza cererilor depuse pentru acest an pentru acordarea subvenţiilor, cel mai mare proprietar de teren agricol este firma TCE 3 Brazi, deţinută de familia Tăråţă (Culiţă Tăråţă – 90% şi Elvira Tăråţă – 10%). Fostul deputat PDSR, în perioada 2000 – 2004, Culiţă Tăråţă a fost cercetat de DNA într-un dosar care se referea la modul în care a luat în arendă terenuri din Insula Mare a Brăilei, prin intermediul TCE 3 Brazi.

Firme înfiinţate cu 2-3 luni înaintea campaniei agricole

„Am mai cumpărat ceva teren, însă anul acesta nu mai achiziţionez nimic. Preţul produselor agricole în Romånia este cu 30%-35% mai mic decåt în UE. Fiindcă la noi nu există o bursă a cerealelor, la care trebuie să aliniezi preţurile cu cele din restul Europei, speculanţii care au monopol fac legea. Sunt multe firme înfiinţate cu două-trei luni înaintea campaniei agricole, care cumpără produsele, le vånd, şi apoi intră în faliment. Pe de altă parte, cantităţi mari de cereale pătrund în ţară din Ungaria şi Ucraina, fără taxe vamale şi TVA. Ulterior, acestea sunt våndute cu TVA pe piaţa de la noi“, a declarat pentru Capital Culiţă Tăråţă. Acesta susţine că alte motive care îl determină să nu mai investească în terenuri sunt creşterea preţului la îngrăşăminte, la carburanţi şi la energie. „Subvenţiile de la UE sunt cu mult mai mici decåt cele pe care le primesc fermierii francezi sau germani. De exemplu, în Franţa, subvenţia la hectar variază între 375 şi 410 euro. La noi este 50 de euro“, detaliază Culiţă Tăråţă.

A doua mare firmă, proprietară a aproape 30.000 de hectare de teren, este Comcereal SA, al cărei pachet majoritar (84%) este deţinut de Racova SA, tot o afacere de familie. Proprietarii acesteia sunt finanţatorul clubului FC Vaslui, Adrian Porumboiu (31,4%) şi fiul său, regizorul Corneliu Porumboiu (30%). Şi omul de afaceri Adrian Porumboiu a fost acuzat de presă că ar fi intrat în posesia unor mari suprafeţe de teren, prin căi nu tocmai legale, pe vremea guvernării PSD.

Al patrulea mare jucător pe piaţa agricolă autohtonă este InterAgro, al cărui proprietar este omul de afaceri Ioan Niculae (90%). Acesta a deţinut pachetul majoritar de acţiuni la compania de asigurări Asirom.

Un alt mare beneficiar al subvenţiilor de la bugetul naţional şi european este Intercereal SA Movila, societate la care Angela Toncescu este acţionar minoritar, cu o participaţie de 0,0018%, potrivit datelor Registrului Comerţului, iar acţionarul majoritar este Asigurarea Romånească SA – Asirom (99,9%). Angela Toncescu, fost director general al Asirom, este în prezent preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Conform datelor Registrului Comerţului, aceasta mai deţine acţiuni la Asirom – Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA, Complexul Carmen SA,  Clubul A.RO SRL şi Nico Stil Production SRL. La primele trei firme deţine acţiuni şi Ioan Niculae. În declaraţia sa de interese, care nu a mai fost actualizată din 2006, nu figurează niciuna dintre aceste societăţi.

118-16991-03integrare31.jpg

Declaraţia de interese, o glumă

La solicitarea noastră, CSA a făcut următoarea precizare: „După cum se poate verifica şi la Registrul Comerţului, doamna Angela Toncescu deţine o participaţie la capital social al Intercereal SA de 0,0018% (100 acţiuni, în valoare totală de 500 RON). Această participaţie «majoritară» nu îi conferă doamnei Toncescu nicio putere de decizie în societatea menţionată. Mai mult decåt atåt, chiar dacă este acţionar la această societate, doamna Toncescu nu poate fi beneficiar al subvenţiilor solicitate de societate“.

Alexandru Macovei, preşedintele ANI, a precizat pentru Capital că Angela Toncescu se află în atenţia inspectorilor instituţiei pentru o tranzacţie comercială pe care a realizat-o, în calitate de persoană fizică, cu societatea InterAgro, pentru care a încasat 90.000 lei, conform declaraţiei de avere. Ce se întåmplă dacă ANI constată că preşedintele CSA este acţionar la o firmă la care deţine acţiuni şi o societate de asigurări? „Atunci situaţia este mai complexă. O primă consecinţă ar fi ca aceasta să returneze toate beneficiile financiare obţinute în această calitate de acţionar. Cu alte cuvinte, trebuie să returneze toţi banii pe care i-a încasat ca acţionar“, a explicat  Macovei. Preşedintele ANI a precizat că legea prevede ca în declaraţia de interese să se specifice, dacă este cazul, calitatea de asociat sau acţionar la societăţi comerciale, indiferent de cota de participaţie deţinută, „chiar dacă este vorba de 0,00001%“.

Pe de altă parte, omul de afaceri Ioan Niculae afirmă: „Angela Toncescu nu mai este acţionar la nicio firmă, alături de mine. Şi-a våndut acţiunile acum doi ani. Nu ştiu ce s-a întåmplat de mai figurează la Registrul Comerţului. Cred că avocaţii au uitat să facă formalităţile necesare“.

Bugetul naţional, mai darnic cu 3,2 milioane de euro

Ioan Niculae susţine că va continua să investească în agricultură, domeniu care va fi foarte profitabil în următorii ani, pe fondul crizei de alimente de la nivel mondial. De aceea, în fiecare lună cumpără cåte cinci-zece hectare de pămånt.

Terenurile primilor zece mari beneficiari ai subvenţiilor agricole la hectar totalizează în acest an 191.881 hectare, cu 2.300 de hectare mai puţin decåt anul trecut. Conform alocărilor în funcţie de suprafaţă, suma totală de la bugetul UE ar fi de aproximativ 9,7 milioane de euro, la fel ca în 2007. În schimb, de la bugetul naţional ar trebui să plece spre companiile primilor agricultori ai ţării circa nouă milioane de euro, cu 3,2 milioane de euro mai mult decåt anul trecut.

118-16988-03_culitatarata_31_rompres.jpgCULIŢA TARAŢA,
Patronul SC TCE 3 Brazi

5,4 milioane de euro este valoarea totală a subvenţiilor pe care le va primi Intercereal, faţă de 900.000 de euro anul trecut


118-16989-03_angelatoncescu_31_8581.jpgAngela Toncescu,
acţionar minoritar Intercereal SA Movila

1,1 milioane de euro este valoarea totală a subvenţiilor de care va beneficia Intercereal, faţă de 900.000 de euro anul trecut

118-16990-03_ioanniculae_31_rompres.jpgIoan Niculae,
patronul InterAgro

2,1 milioane de euro reprezintă valoarea totală a subvenţiilor pe care le va primi firma acestuia, comparativ cu 1,8 milioane în 2007