Varianta Delta a COVID-19 a generat o nouă variantă tulburătoare, cunoscută sub numele de Delta-plus. Potrivit responsabililor americani, a fost identificată pentru prima dată în Louisiana.
Se crede că tulpina Delta-plus are aceeași rată de transmitere mare, ca și varianta Delta, identificată inițial în India, și este de aproximativ două ori mai infecțioasă decât tulpina inițială de coronavirus. Delta-plus are de asemenea, o caracteristică a variantelor din Africa de Sud și Brazilia, care îngreunează anticorpii să blocheze intrarea în celule.
Anunţ despre tulpina Delta
„Aduce probleme și mai mari”, spune dr. Lucio Miele, medic în laboratorul LSU Health New Orleans. „Este un virus mai infecțios și care nu este la fel de ușor de neutralizat de anticorpi”, a adăugat el.
Persoanele vaccinate sunt protejate de această variantă, deoarece vaccinul elimină coronavirusul în mai multe moduri. Dar nu pare să existe un blocaj complet al transmisiei. Cu alte cuvinte, o persoană vaccinată ar putea răspândi varianta Delta, chiar dacă nu prezintă simptome, a explicat Miele, citând dovezi ale unor astfel de cazuri în Singapore.
Din cauza diferențelor prezente în Delta-plus, persoanele nevaccinate cu „imunitate naturală”, care au fost infectate cu COVID în trecut, nu ar trebui să se bazeze pe infecția anterioară pentru a se proteja împotriva acestei variante, potrivit experților care studiază variantele.
„Acest virus poate trece de apărarea pe care corpul nostru a creat-o împotriva virusurilor pandemice anterioare”, a spus Jeremy Kamil, un virusolog care a secvențiat variante la LSU Health Shreveport.
Avertisment pentru cei infectaţi
Dacă cineva s-a infectat vara trecută nu va proteja în mod automat pe cineva de varianta Delta. Persoanele nevaccinate care nu au avut nici COVID sunt cele mai expuse riscului, deoarece această variantă poate fi răspândită de un grup mai mare de oameni și este mai contagioasă.
Tulpina Delta-plus (B.1.617.2.1) a fost descoperită luna trecută în statul indian Maharashtra. Este o mutație a variantei Delta (B.1.617.2). Soiul „Delta-plus” se distinge prin prezența mutației K417N în proteina spike, are o permeabilitate crescută și poate reduce activitatea serului și a anticorpilor persoanelor bolnave și vaccinate.