Ansamblul West Gate Studios, destinat mai ales închirierii către studenți, a fost construit în urma unei investiții de 40 de milioane de euro și are acum un total de 650 de unități rezidențiale.
Locuințele fac parte din vastul complex imobiliar „West Gate Business District“, care este deţinut de omul de afaceri Liviu Tudor, investitorul român cu cea mai mare suprafaţă de birouri în portofoliu, printre care West Gate Offices, Novo Park Pipera și producătorul de materiale de construcţii Prefabricate Vest.
Lucrările de construcție pentru locuințele destinate exclusiv închirierii de către studenți și tineri aflați la început de carieră au demarat în 2008, dar ideea investiţiei a „încolțit“ în 2006, în urma unui studiu al Băncii Mondiale. Rob Stewart, președintele Genesis Development, spune că studiul arăta dezechilibrele de pe piețele locuirii din țările din estul Europei.
În România, un procentaj de sub 3% din fondul de locuințe existent era destinat închirierii, spre deosebire de economiile dezvoltate, unde ponderea pieței locuințelor destinate închirierii este, în general, de peste 30%. „Cei mai afectați de această realitate de pe piața locuințelor sunt tinerii, deoarece ei nu au mai avut posibilitatea de a beneficia de pe urma privatizării apartamentelor, deținute anterior de stat, către ocupanții acestora“, spune Rob Stewart. Ideea primului complex studențesc privat s-a conturat chiar cu ajutorul clienților-țintă: „De la locuinţe pentru închiriere destinate tinerilor până la locuinţe pentru studenţi, nu a fost decât un pas, o nuanță care a apărut ulterior, ca urmare a structurii cererii din partea studenţilor“, spune Rob Stewart.
Criza a înmulţit chiriașii
Criza nu a afectat proiectul West Gate Studios, pentru că oamenii s-au orientat mai mult către chirii, întrucât nu au mai putut lua ușor credite pentru propria casă. „Studiul Băncii Mondiale a evidenţiat potențialul important pe care sectorul locuințelor destinate închirierii avea să îl genereze în anii următori, iar criza a confirmat acest trend“, spune Rob Stewart. Lucrările pentru construcția complexului au demarat în august 2009, când a fost finalizată clădirea de locuințe A1, cu 375 de garsoniere și apartamente cu două camere, complet utilate și mobilate. Aici, gradul de închiriere este de 100%.
A doua clădire, B1, a fost dată de curând în folosință și adaugă complexului 275 de garsoniere, închiriate în proporție de 70%, iar o alta, B2, se află încă în faza de construcție. Împreună vor avea 650 de unități rezidenţiale destinate închirierii, complet mobilate, utilate și păzite non-stop. Chiria-standard pentru garsoniere de Tip 1 (25 metri pătrați, plus balcon) este de 75 de euro lunar, pentru o persoană, iar pentru cea de Tip 2 (35 de metri pătraţi, plus balcon) chiria pornește de la 95 de euro lunar. Acestea sunt prețuri reduse, doar pentru studenți, în timp ce pentru alţi doritori, chiriile de mai sus sunt duble. Pentru apartamentele cu două camere, chiria ajunge la 350 de euro lunar pentru o persoană.
Apartamentele nu sunt disponibile studenților. Prețurile variază în funcție de numărul de luni cu care se face contractul în avans, iar valoarea garanției pleacă de la 240 de euro pentru garsoniere destinate studenților și ajunge la 1.190 de euro pentru apartamente. Căminele private fac parte din complexul imobiliar West Gate Business District, care mai include: birouri de clasă A, o zonă de leisure și sport și o zonă cu diverse magazine.
„Am dorit să promovăm dezvoltarea imobiliară integrată, care aduce valoare proiectului și contribuie la creșterea eficienței muncii celor care își vor desfășura activitățile aici“, spune Stewart. Până acum, abordarea pare să fie câștigătoare, pentru că realizatorii proiectului se gândesc la extindere. „Conceptul poate fi extins în oricare centru universitar important și, în funcţie de oportunități, vom lua o decizie“, spune președintele Genesis Development.
La un nivel al chiriei comparabil cu cel al pieței, tinerii beneficiază de un confort locativ mult mai bun. În plus, părinții, care influenţează în mare măsură opţiunea de locuire a tânărului, pot fi mai încântați de condițiile oferite, mai ales cele ce țin de siguranța tinerilor.
Rob Stewart, președintele Genesis Development