Deces la Suceava din cauza virusului West Nile
Un pacient de 83 de ani, diagnosticat cu infecție cu virusul West Nile, a murit la Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava, au anunțat reprezentanții unității medicale. Acesta suferea de comorbidități și a decedat din cauza agravării stării generale pe fondul infecției.
În luna august, medicii suceveni au confirmat infecția cu virusul West Nile la trei pacienți, toți având vârsta de peste 80 de ani. Cei trei s-au prezentat la spital cu simptome precum febră, cefalee și sindrom confuzional, fiind diagnosticați cu meningită virală.
Pacientul de 81 de ani a avut o evoluție favorabilă și a fost externat pe 17 august. Pacientul de 83 de ani, care suferea și de alte afecțiuni, a murit pe 19 august. Al treilea pacient, de 88 de ani, internat pe 29 iulie, se află în stare critică și a fost transferat la terapie intensivă pe 1 august.
„Pacienţii de 81, 83 şi 88 de ani s-au prezentat pentru febră, cefalee, sindrom confuzional fiind diagnosticaţi cu meningită, caz în care pentru identificarea agentului patogen se face puncţie cu recoltare de lichid cefalorahidian (LCR ). În urma analizei LCR-ului, s-a identificat virusul West Nile la toţi cei trei pacienţi.
Pacientul de 81 de ani a avut evoluţie favorabilă şi a fost externat pe 17 august. Pacientul de 83 de ani, având şi alte comorbidităţi, a decedat, din păcate, în cursul zilei de ieri (luni) din cauza agravării patologiilor asociate, iar pacientul de 88 de ani internat pe 29 iulie a avut evoluţie nefavorabilă cu agravarea stării generale şi transfer în ATI pe 1 august, starea acestuia fiind în continuare gravă”, au precizat reprezentanţii spitalului din Suceava.
Situația infecțiilor la nivel național
Conform raportului CNSCBT, între 3 iunie și 14 august, au fost înregistrate șapte cazuri de infecție cu virusul West Nile în România. Dintre acestea, șase cazuri au fost confirmate, iar unul este considerat probabil.
Pacienții afectați au vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Distribuția geografică a cazurilor de infecție cu virusul West Nile, pe baza zonei de expunere, este următoarea: București (2 cazuri) și câte un caz în județele Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Giurgiu, Mureș și Satu Mare.
Un caz raportat de DSP Dâmbovița a fost asociat cu expunerea în Milano, Italia (debut în săptămâna 27).
Recomandările autorităților pentru prevenirea infecției cu West Nile
Autoritățile sanitare din România recomandă populației să ia măsuri preventive pentru a evita infecția cu virusul West Nile, care este transmis prin înțepăturile de țânțari. Printre măsurile sugerate se numără:
- Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi pentru a evita expunerea la țânțari;
- Utilizarea substanțelor repelente pentru țânțari;
- Instalarea plaselor de protecție la ferestre pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor în locuințe;
- Desecarea bălților din jurul gospodăriei;
- Îndepărtarea recipientelor cu apă stătută și a gunoiului menajer din curți.
Virusul West Nile poate provoca simptome ușoare sau severe. Cele mai grave manifestări includ meningita și encefalita, care pot fi fatale, în special la persoanele vârstnice sau cele cu un sistem imunitar compromis.