După efectuarea a 88.000 de teste prelucrate în ultimele 24 ore, autoritățile au raportat un număr de 16.000 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Această realitate epidemică ne arată cât de repede a ajuns tulpina Omicron să fie majoritară la noi în țară. Chiar dacă raportarea numărului de cazuri zilnice nu mai este atât de relevantă ca în trecut, din perspectiva specialiștilor sanitari și epidemiologici, cele 16.000 de cazuri arată faptul că România a intrat cu adevărat în valul 5.
Primul deces de la noi din țară cauzată de Omicron a avut loc la Iași, la Spitalul de Boli Infecțioase. Este vorba despre o femeie de 75 de ani, nevaccinată, care avea comorbidități. Ea a ajuns la spital fiind într-o stare gravă și la câteva zile după internare a fost transferată la secția ATI.
Managerul spitalului, Florin Roșu, a declarat pentru Libertatea că starea femeii s-a degradat constant de la internare și că medicii de la ATI nu au mai putut să o salveze: „Evoluția unor astfel de pacienți depinde de la un organism la altul și este în funcție de comorbiditățile fiecăruia. Nu există un tratament diferențiat în funcție de tulpina cu care sunt infectați pacienții, mai ales dacă vorbim de cazurile internate la Terapie Intensivă”, explică acesta.
Care este tulpina predominantă?
Autoritățile nu au emis încă un comunicat clar prin care să anunțe că tulpina Omicron a devenit cea predominantă. Cel mai probabil, motivul ține de greutatea cu care sunt analizate probele trimise de spitalele din țară.
Cu 10 zile înainte de anunțarea primului deces cauzat de Omicron, Florin Roșu, managerului Spitalului de Boli Infecțioase de la Iași, declara pentru Ziarul de Iași că numărul infecțiilor cu noua tulpină crește constant: „Sunt patru confirmări. Totodată, există suspiciune înaltă de infectare în continuare. Săptămâna trecută, din 80 de probe, 40 prezentau mutaţii specifice variantei Delta şi 40 mutaţii specifice tulpinei Omicron. Săptămâna aceasta, din 73 de probe, 70 prezentau mutaţii specifice Omicron şi doar 3 mutaţii specifice Delta”
Conform studiilor realizate în alte țări cât și a datelor statistice disponibile, tulpina Omicron pare că nu aduce atât de multe persoane într-o stare gravă precum o face Delta. Totuși, aceste studii sunt realizate în țări unde populația are un grad ridicat de vaccinare. În Grecia, spre exemplu, majoritatea paturilor de la ATI sunt ocupate de pacienți pozitivați cu Delta, chiar dacă peste 80% din infectări sunt cauzate de Omicron.
„Așa cum am preconizat, numărul de cazuri începe să crească, dar doar circa 10% dintre pacienții care ajung în triaj necesită și internare. Restul pot să fie tratați la domiciliu”, a mai transmis Florin Roșu.