Primul dezacord între Europa şi SUA

Presedintele american Barack Obama a inceput deja sa aiba divergenta de opinii cu liderii europeni in jurul unor probleme destul de sensibile privind situatia internationala actuala. Mai exact, Obama a facut nota discordanta cu ideile lui Nicolas Sarkozy, privind aderarea Turciei la Uniunea Europeana. "Statele Unite si Europa trebuie sa-i abordeze pe musulmani ca pe niste prieteni, vecini si parteneri in lupta impotriva nedreptatii, intolerantei si violentei", a declarat presedintele american

Presedintele american Barack Obama a inceput deja sa aiba divergenta de opinii cu liderii europeni in jurul unor probleme destul de sensibile privind situatia internationala actuala.

Mai exact, Obama a facut nota discordanta cu ideile lui Nicolas Sarkozy, privind aderarea Turciei la Uniunea Europeana.

„Statele Unite si Europa trebuie sa-i abordeze pe musulmani ca pe niste prieteni, vecini si parteneri in lupta impotriva nedreptatii, intolerantei si violentei”, a declarat presedintele american in timpul unui summit ce a avut loc la Praga si in cadrul caruia  s-a intalnit cu liderii europeni.

Cunoscut oponent al aderarii Turciei la structura europeana, presedintele francez Nicolas Sarkozy, prezent la Praga, a tinut sa-si prezinte punctul de vedere aflat intr-un total dezacord cu cel al presedintelui american.

„M-am opus intotdeauna acestei aderari si imi mentin pozitia. De asemenea, consider ca majoritatea tarilor europene impartasesc pozitia Frantei”, a declarat Sarkozy.

Acest fapt a fost oarecum confirmat si de cancelarul german Angela Merkel, care si-a exprimat indoiala cu privire la aderarea Turciei la UE, in ciuda comunitatii de turci existente in Germania.

Merkel a preferat totusi sa nu faca declaratii transante cu privire la acest subiect, alegand o cale de exprimare mai diplomata in care a aratat ca trebuie stabilit in ce masura relatiile europene cu Turcia se vor concretiza intr-o aderare sau vor ramane la stadiul de parteneriat privilegiat.