Potrivit declarației lui Arin Stănescu, partener coordonator al RVA Insolvency, administratorul va depune până la sfârșitul acestei săptămânii raportul final asupra situației rețelelor de magazine ale celebrului om de afaceri. „După o analiză amănunțită, de mai multe luni, am luat decizia de a nu recomanda redresarea sau reorganizarea societății, ci vom propune declanșarea falimentului”, a subliniat Stănescu. Săptămâna aceasta se va definitiva lista creditorilor, care se vor așeza la masa credală săptămâna viitoare. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu celelate business-uri ale afaceristului, business-uri care se luptă cu multiple solicitări de insolvență prin instanțe.
Patriciu nu a plătit nici măcar lumina. 2000 de creditori își așteaptă banii
Potrivit site-ului RVA Insolvency pe rețeaua Minimax Discount sunt înregistrați 780 de creditori și 1031 pe Mic.ro. Creditorii sunt atât persoane fizice cât și juridice, de la furnizori de mărfuri alimentare și nealimentare, rețele hoteliere și furnizori de utilități. Lista creditorilor arată că, firmele lui Dinu Patriciu nu au plătit nici salariile oamenilor, nici creditele bancare, nici marfa pe care a vândut-o și a încasat banii, dar nici măcar lumina sau căldura din rețeaua de magazine. Conform acestor liste, omul de afaceri nu a plătit absolut nimic nimănui. Ceea ce este interesant este faptul că, nimeni nu a făcut nici măcar o sesizare penală împotriva lui Dinu Patriciu. Cele două rețele de magazine au intrat oficial în faliment în cursul lunii februarie, la o săptămână distanță una de alta.
Salarii de peste 10.000 de euro la Mic.ro
Potrivit raportului întocmit de lichidator, salariile restante în luna ianuarie la mic.ro, unde au fost descoperite cu această ocazie și salarii de mii de euro (salariu de 47.139 de lei în luna ianuarie după cum a scris Capital) au fost în sumă de 4,06 milioane de lei. Suma totală care include salariu pe februarie(doar până pe 16 februarie – data deschiderii procedurii de insolvenţă) bonurile de masă aferente lunii noiembrie, fondul de garanţii şi alte drepturi salariale neachitate se ridică la aproape 9,5 milioane de lei.Potrivit administratorului judiciar, salariaţii firmei Minimax Discount și Mic.ro nu trebuie să depună cerere de înscriere la masa credală, creanţele salariale urmând să fie înregistrate de RVA Insolvency conform evidenţelor contabile. Conform sursei citate, prima adunare a creditorilor a fost stabilită pentru 4 mai 2012, termenul de verificare şi de afişare a tabelului preliminar fiind 28 aprilie 2012.
Lichidatorul mai menţionează că salariaţii debitorului vor putea fi reprezentanţi de un delegat din rândul angajaţilor, care va vota pentru întreaga valoare a creanţelor reprezentând salariile şi alte drepturi băneşti ce li se cuvin.
Patriciu deţinea în luna septembrie 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, şi 58 de unităţi MACRO şi miniMax. După depunerea cererii de insolvenţă în cazul MACRO şi miniMAX, toate unităţile de tip discount au fost închise. Ulterior majoritatea magazinelor Mic.ro şi-au tras şi ele obloanele, iar o parte din spaţiile în care funcţionau unităţile de retail au fost scoase la închiriat.
Credite bancare de minimum 45 de milioane de euro, active de nici 25
Ca să poată pune pe roate sau să dezvolte majoritatea afacerilor lui de mai mult sau mai puțin succes, Dinu Patriciu s-a împrumutat mult și bine pe la diverse bănci. Patriciu a luat bani pentru grupul DP Holding (fost Rompetrol Holding), care are sediul în paradisul fiscal Elveția și număra circa 250 de societăți din domenii precum mass-media, imobiliare, bancar, energie, IT.
Holdingul avea în 2011 aproximativ 10.000 de angajați, dintre care cei mai mulți, aparțin trustului de presă Adevarul. Băncile l-au finanţat pe omul de afaceri Dinu Patriciu cu 45 de milioane de euro în perioada 2010-2011. Banii au fost primiţi de la BCR, UniCredit Ţiriac Bank, BRD, Raiffeisen şi UniCredit Leasing, potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare. Creditorii vor trebui să îşi împartă activele, care la finalul lui 2010 se ridicau la circa 25 milioane de euro. Activele erau astfel de peste şase ori mai mici decât datoriile totale ale minimagazinelor. În condiţiile în care Patriciu nu deţine în proprietate nici spaţiile magazinelor, iar acestea sunt fără marfă, creditorii s-ar putea înfrupta doar din mobilierul acestora şi din banii pe care compania îi are în conturi.