Enterprise Investors (EI), cea mai veche şi una ditre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală şi de Est a anunţat închiderea unui nou fond, Enterprise Venture Fund I (EVF I). Acesta este primul fond de venture capital (capital de risc) al EI, are un capital de 100 de milioane de euro şi urmăreşte investiţii între unul şi cinci milioane de euro pe proiect. Ţinta sunt companii mici şi mijlocii, cu cifră de afaceri pornind de la 5 milioane de euro, din zona IT, telec
Enterprise Investors (EI), cea mai veche şi una ditre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală şi de Est a anunţat închiderea unui nou fond, Enterprise Venture Fund I (EVF I). Acesta este primul fond de venture capital (capital de risc) al EI, are un capital de 100 de milioane de euro şi urmăreşte investiţii între unul şi cinci milioane de euro pe proiect. Ţinta sunt companii mici şi mijlocii, cu cifră de afaceri pornind de la 5 milioane de euro, din zona IT, telecom, media, internet şi sectorul tehnologic, dar şi din alte domenii, însă doar dacă acestea arată un potenţial mare de creştere.
„Acceptăm participaţii minoritare sau în comun cu alţi investitori actuali. Ne dorim să atingem un randament de circa trei-patru ori suma investită, în trei sau patru ani”, a declarat Rafal Bator, partener al EI şi şeful echipei de venture capital.
Cel mai mare investitor al EVF I este Fundaţia Familiei George Kaiser, al treilea mare donator de fonduri a nivel mondial, după fundaţiile Bill şi Melinda Gates şi Warren Buffet. Prin acest fond, fundaţia George Kaiser realizează prima ei investiţie în Europa.
„Este vorba despre un fond de venture capital moderat, ca dovadă nu suntem interesaţi de start-up-uri şi tocmai de aceea ne-am fixat un randament de trei-patru ori suma investită, altfel, în cazul unui fond de venture capital de risc mare randamentele sunt de la patru până la opt ori suma investită”, a spus, pentru Capital, Cristian Nacu, vicepreşedinte al EI.
Fondul de venture capital este destinat investiţiilor în Europa Centrală şi de Est şi a selectat până în prezent 10 proiecte din care cel puţin unul în România. În două din aceste proiecte vor fi derulate investiţii până la finele anului. Fondul urmăreşte să investească în circa patru sau cinci proiecte pe an.
Fondurile administrate de Enterprise Investors au investit 1,1 miliarde de euro în 108 companii din Polonia, România, Slovacia, Bulgaria, Cehia şi Ţările Baltice. În 91 din aceste companii EI a realizat exituri totalizând 1,3 miliarde de euro, din care 25 au fost realizarte pe bursa din Varşovia.
În România, EI a investit 100 de milioane de euro în cinci companii, din care două exituri, Artima şi Orange România cu un randa,ent mediu de patru ori suma investită.