Preţurile cerute de vânzători pentru apartamentele din Bucureşti au crescut, în medie, cu 3,4% de la începutul anului şi până la finele lunii aprilie, cu o uşoară scădere în februarie, conform indicelui imobiliar publicat săptămâna trecută de compania Colliers.
Numeroşi analişti au declarat recent că preţurile la care ajung să se vândă apartamentele din Capitală au scăzut, în prima parte a acestui an, cu 10-15% şi că trendul descendent va continua şi pe perioada verii. Tendinţa nu se regăseşte însă şi în anunţurile de vânzare publicate de proprietari, care au continuat să solicite preţuri mai mari, conform indicelui calculat de compania de consultanţă imobiliară Colliers Internaţional. Potrivit datelor agenţiei, preţul mediu pe metrul pătrat solicitat de proprietarii apartamentelor din Bucureşti a ajuns, la 1 mai, la nivelul de 1.888 euro pe metrul pătrat, cu 62 de euro mai mult decât la începutul anului. „În urmă cu opt luni, pe fondul incertitudinilor care începeau să apară şi al zvonurilor despre criza din Statele Unite şi despre cum va ajunge aceasta să afecteze piaţa din România, ne-a venit ideea să dezvoltăm un indice pentru a măsura preţurile din piaţă“, spune Ilinca Păun, director al departamentului rezidenţial din cadrul Colliers.
Timp de opt luni, reprezentanţii companiei au analizat circa 4.000 de oferte din piaţă pentru apartamente vechi, apartamente noi, garsoniere, apartamente cu două sau trei camere din fiecare sector şi din fiecare cartier important şi au calculat un indice principal, BREI (Bucharest Real Estate Index), un indice pentru apartamentele noi (BREI-n), unul pentru apartamentele vechi (BREI-v) şi alţi şase indici pentru fiecare sector al Capitalei, dar numai pentru apartamentele construite înainte de anul 2005. „Dacă până acum o mare parte a opiniilor formulate în piaţă aveau în spate ceea ce credea fiecare consultant, noi încercăm să venim cu un instrument credibil, obiectiv, bazat pe date reale şi nu pe zvonuri, impresii şi sentimente“, spune Bogdan Georgescu, directorul general al Colliers International.
În viitorul apropiat, numărul indicilor va fi extins pentru a arăta evoluţia pieţei diferenţiat pentru garsoniere, apartamente cu două camere şi apartamente cu trei camere, dar vor fi publicaţi şi indici de evoluţie a preţurilor apartamentelor noi pentru fiecare sector în parte. „Din păcate, oferta de apartamente noi a fost redusă până în acest moment, astfel încât nu am avut suficiente informaţii pentru a putea calcula un indice al apartamentelor pe sectoare. Sperăm să-l putem calcula până la sfârşitul acestui an sau în 2009, în funcţie de evoluţia pieţei“, spune Bogdan Georgescu. Culegerea datelor pentru calculul indicilor se face în special de pe site-urile ce conţin anunţuri imobiliare şi din presă. În fiecare lună, o echipă de analişti monitorizează anunţurile şi alege cel puţin cinci oferte pentru fiecare tip de apartament, pe fiecare tip de subzonă, din fiecare sector al Capitalei. Indicele BREI arată că preţul apartamentelor din Bucureşti a crescut în ultimele 12 luni cu 37%. Comparativ cu începutul anului 2005, preţul atins la sfârşitul lunii aprilie 2008 era de peste 2,8 ori mai mare.
Corecţie pentru preţul apartamentelor vechi
Analiştii Colliers consideră că scumpirea creditelor şi zvonurile despre iminenta cădere a pieţei imobiliare au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de tranzacţii, fenomen care va continua şi în lunile următoare. În privinţa preţurilor, aceştia apreciază că la apartamentele noi va fi un nivel stabil în următoarele luni, dar până la sfârşitul anului se vor înregistra creşteri uşoare. De la începutul anului, preţul mediu pentru apartamentele noi a rămas constant în jurul valorii de 1.500 de euro pe metrul pătrat, plus TVA, dar variază între 1.150 şi 2.200 de euro pe metrul pătrat în funcţie de proiectul rezidenţial în care sunt localizate.
„Pentru apartamentele vechi va fi o corecţie datorită faptului că proprietarii, din nevoia de a vinde, vor fi dispuşi să negocieze preţul. Acest lucru va face prosibil ca, până la jumătatea anului, să mai existe fluctuaţii şi incertitudini, însă noi considerăm că din toamnă, în momentul în care cererea se va afirma pe piaţă şi creditele vor fi mai uşor de obţinut, tendinţa va fi de uşoară creştere generală“, apreciază Ilinca Păun. Preţul apartamentelor vechi era la sfârşitul lunii aprilie de 1.892 euro pe metru pătrat, cu 11 euro mai ridicat decât pentru apartamentele noi.
Limitari
• Colliers calculează indicele imobiliar numai pentru piaţa rezidenţială a apartamentelor din Bucureşti. Compania nu realizează un astfel de indice în alte ţări.
• Metodologia de calcul presupune alegerea a cel puţin cinci oferte de vânzare pentru fiecare tip de apartament, pe fiecare tip de subzonă, din fiecare sector al Capitalei.
• Culegerea datelor din ofertele de pe internet sau din presă nu poate lua în calcul, în mod exact, faptul că tranzacţia se poate efectua la un preţ mai mic decât cel din anunţ, ca efect al negocierii preţului dintre vânzător şi cumpărător.
• Pe de altă parte, analiştii Colliers apreciază că în România este dificil de aflat valoarea reală a tranzacţiei pentru apartamentele vechi, întrucât în acte de multe ori este trecută o valoare mai mică decât cea reală, pentru a plăti taxe mai mici.
FLUCTUAŢII
Preţul mediu al apartamentelor din Capitală a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un nivel de 1.888 euro/mp. Prima scădere a avut loc în februarie, după ce timp de doi ani preţul a crescut în fiecare lună.
Sursa: Colliers international