Femeia de 32 de ani s-a întâlnit cu reporterii Newsweek în New York, la biroul avocaţilor care o reprezintă în instanţă, cu scopul de a rupe tăcerea şi de a relata povestea din propria respectivă.
În ziua incidentului, “Nafi” Diallo a povestit că a fost trimisă de către cei de la recepţie la camera 2806 ca să facă curăţenie. Convinsă că se îndrepta către o cameră goală, femeia a bătut totuşi de cîteva ori la uşă înainte de a intra. Odată ce a intrat, în faţa ei a apărut un bărbat în vîrstă, cu părul alb şi complet dezbrăcat. Aceasta şi-a cerut scuze şi a încercat să iasă cât mai repede, însă, bărbatul a trântit uşa şi s-a năpustit asupra ei.
Deşi este o femeie solidă şi semnificativ mai înaltă decât DSK, Diallo susţine că nu i-a putut face faţă. Întregul incident nu a durat mai mult de 15 minute în care femeia susţine că a fost agresată sexual. Cu hainele sfâşiate, Diallo a reuşit să părăsească într-un final camera. S-a ascuns undeva în holul etajului respectiv şi l-a văzut imediat pe DSK, îmbrăcat complet, îndreptându-se către lift. Le-a povestit reporterilor că acesta s-a uitat cu indiferenţă la ea şi nu a spus nimic.
Odată ce nu l-a mai văzut pe bărbat, menajera a declarat că s-a dus să-şi recupereze obiectele pentru curaţat dintr-o altă cameră şi s-a întors în apartamentul lui DSK. Raportul medico-legal susţine într-adevăr declaraţiile femeii, însă faptul că şi-a schimbat declaraţia cu privire la evenimentele de după întâlnirea cu DSK i-a pus la îndoială credibilitatea în faţa procurorilor. Un alt motiv pentru care spusele femeii nu sunt perfect credibile este acela că a declarat mai întâi că DSK nu a scos nicio vorbă în timpul agresiunii, iar apoi şi-a completat declaraţiile cu nişte replici de-ale fostului director FMI.
Indignat la auzul poveştii lui Diallo, managerul şi încă un angajat au sfătuit-o să sune la poliţie, chiar dacă era vorba despre un client VIP al hotelului. La o oră de la această discuţie, femeia a sunat într-adevăr la poliţie.
La acel moment, Dominique Strauss-Kahn era încă unul dintre cei mai puternici om din lume în poziţia sa de director FMI. Mai mult, acesta se pregătea să-şi depună candidatura pentru preşedinţia Franţei.
În timp ce DSK se pregătea să plece la Paris, Diallo le povestea poliţiştilor tot ce se întâmplase cu câteva oră în urmă. Îngrijorată pentru fiica sa, aceasta a fost escortată la 3 dimineaţa în Bronx, unde locuia, însă le-a povestit reporterilor că în acea seară nici ea, nici fiica acesteia nu au putut dormi. Diallo le-a mai spus reporterilor Newsweek că a fost un şoc să afle de la ştirile Channel 7 că bărbatul care o agresase ar putea fi viitorul preşedinte al Franţei. Telefonul a început să sune non-stop a doua zi, iar femeia, speriată fiind, s-a hotărât să se mute cu fiica ei la rude. În după-amiaza aceleiaşi zile, Diallo a fost chemată să-l recunoască pe presupusul agresor dintr-un grup de cinci bărbaţi. Era indiscutabil vorba despre Numărul 3, Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI de la acea vreme. A fost mutată imediat la un hotel cu fiica ei şi i s-a interzis vehement să utilizeze telefoane mobile.
Declaraţia lui DSK nu a putut fi preluată de presă şi în ciuda acuzaţiilor de tentativă de viol şi vătămare corporală, fostul director FMI îşi susţine nevinovăţia în instanţă. Reputaţia, statutul şi cunoştinţele femeii de serviciu au fost atacate în instanţă în încercarea de a apăra reputaţia celui care era unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii. Dat fiind că rezultatele ADN certificau că cei doi oameni înreţinuseră raporturi sexuale, DSK a susţinut că acestea au avut loc benevol.
În ziua în care s-a declanşat scandalul, Diallo a făcut două apeluri telefonice: unul către fiica ei, iar celălalt către un prieten care aparţine aceluiaşi grup etnic. Acesta este şi cel care i-a făcut legătura cu avocaţii care o reprezintă în instanţă.
Diallo este văduvă, are o fiică şi s-a mutat în Statele Unite în 2003. Credibilitatea i-a fost şi este pusă serios la îndoială în cadrul acestui proces din cauza unor nereguli aflate în declaraţiile acesteia şi din cauza unor evenimente deja intens mediatizate din trecutul acesteia.
Cei care investighează cazul au declarat că îl tratează ca pe oricare altul de aceeaşi natură, adică strâng toate dovezile necesare.
Dat fiind norul de suspiciuni din jurul femeii de serviciu, ultimele întâlniri cu autorităţile (8, 20 şi 28 iunie) au decurs de parcă aceasta ar fi fost acuzatul şi nu invers.
Diallo a declarat reporterilor Newsweek că îşi doreşte ca prin acest interviu să îşi reabiliteze într-un fel imaginea transmisă de mas-media. Când vorbeşte despre viitor, Diallo spune că i-ar plăcea să se întoarcă la munca din acel hotel, însă ar prefera să lucreze la spălătorie, astfel încât să interacţioneze cât mai puţin cu clienţii.