Centrul comercial Tiago Mall din Oradea, dezvoltat de grupul irlandez Mivan, a fost vândut la licitaţie pentru suma de 30,5 mil. euro, la jumătate faţă de suma investită în construcţia lui, după ce luna trecută firma care îl administra a fost declarată falimentară.

Mall-ul a fost cumpărat de firma Shopping Center Holding din Bucureşti care are ca acţionari pe Dumitru Ciocoiu, care deţine 10%, şi off-shore-ul Karias Trading, cu 90% din acţiuni, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

De numele lui Ciocoiu se leagă şi firma Baneasa Business & Technology Park, unde acesta este acţionar minoritar, şi care administrează parcul de afaceri dezvoltat de Gabriel Popoviciu în Băneasa.

„Mall-ul este primul din România valorificat printr-o asemenea procedură şi are o suprafaţă, teren plus construcţii, de aproape 70.000 mp, aproape 30.000 mp suprafaţă închiriabilă şi 1000 locuri de parcare“, se arată într-un comunicat al Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul proiectului.

Vândut la a doua strigare

După ce la prima licitaţie nu se prezentase niciun ofertant, la cea de-a doua, organizată vineri, 18 iunie 2010, s-au achiziţionat două caiete de sarcini şi mall-ul a fost vândut contra sumei de 30,5 mil. euro, plus TVA, peste preţul minim ce putea fi acceptat la licitaţie de către comisie.

Câştigătorul licitaţiei trebuie să plătească suma integral în termen de două luni. În urma licitaţiei, creditorul principal, Unicredit Ţiriac Bank, îşi va recupera întreaga creanţă pe care o deţinea, ca urmare a împrumutului furnizat dezvoltatorilor.

Proiectul Tiago Mall Oradea a fost finanţat de Bank Austria Creditanstalt AG (actuala UniCredit Austria) şi UniCredit Ţiriac cu 58 milioane de euro şi 25,2 milioane lei. Dezvoltatorul a constituit garanţii în favoarea creditori sub formă de ipotecă de rang I asupra terenului şi a construcţiei, pentru suma de 97 milioane de euro.

Investiţia de la Oradea făcea parte dintr-un plan de investiţii de circa 700 milioane de euro care viza construcţia a zece centre comerciale în România, al companiilor irlandeze Mivan Development şi Moritz Group.

Mivan a finalizat doar un centru comercial în Bucureşti, Liberty Center, şi mai deţine terenuri în Arad, Bacău, Ploieşti, Târgu-Mureş, Braşov, Sibiu şi Galaţi.