‘Primul manager la o companie de stat va fi numit până la sfârşitul lunii iunie’, a spus Chiţoiu.
Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a precizat că mai multe companii din energie decât cele agreate cu instituţiile internaţionale vor avea management privat.

‘Am avut discuţii cu investitorii, am rediscutat problema guvernanţei corporatiste şi vom lansa licitaţii pentru angajarea managementului privat la un număr mai mare de companii de stat decât cel negociat cu instituţiile internaţionale. Va creşte valoarea companiilor pe care le scoatem pe bursă’, a spus Isar.

Şeful misiunii Fondului monetar Internaţional, Jeffrey Franks, afirma, pe 9 mai, că societăţile de stat sunt mai puţin profitabile din cauza risipei, corupţiei, ineficienţei, încercărilor de manipulare prin persoane motivate politic, România nereuşind să facă progrese în asigurarea unui management competitiv.

‘Doar pentru că o companie este profitabilă nu înseamnă că este şi bine condusă. Multe companii sunt mai puţin profitabile din cauza risipei, corupţiei, ineficienţei. Nu s-au făcut progrese în asigurarea unui management eficient la companiile de stat. Sunt încercări de manipulare a procesului, prin persoane motivate politic. România nu îşi poate permite perpetuarea stării de fapt în companiile publice. Pentru ca investiţiile private să se realizeze, trebuie să existe un mediu de afaceri prielnic’, spunea Franks.

Proiectul de introducere a managementului profesionist în companiile cu capital majoritar de stat are ca obiectiv implicarea celor mai performante firme de executive search la nivel internaţional în vederea selectării unor manageri profesionişti pentru companiile de stat incluse în prima etapă a procedurii, respectiv pentru societăţile Oltchim, Electrica Furnizare, Hidroelectrica şi Romarm.
SURSA: Agerpres