Financial Times relatează că, în iulie, exporturile și importurile Chinei au scăzut semnificativ, afectând perspectivele de dezvoltare economică ale națiunii.
Potrivit datelor guvernamentale, exporturile au scăzut cel mai mult de la începutul epidemiei, în februarie 2020, cu 14,5%, față de aceeași perioadă a anului precedent. Importurile au scăzut cu 12,4% în același timp.
Sectorul imobiliar a înregistrat o scădere a cererii
Oficialii de la Beijing trebuie să se confrunte cu problemele legate de scăderea cererii în sectorul imobiliar, precum și cu activitatea slabă a comerțului internațional.
La aproape un an de la abrogarea măsurilor anti-Covid, scăderea neașteptat de mare a importurilor din iulie a demonstrat, de asemenea, o reducere semnificativă a utilizării.
„Datele despre importuri au fost destul de proaste”, a declarat Julian Evans-Pritchard, head of China economics la Capital Economics.
Obiectivul prudent de creștere de 5% stabilit de administrația președintelui Xi Jinping este cel mai scăzut din ultimele decenii. Potrivit Ziarului Financiar, economia a crescut cu 6,3% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când Shanghai și alte orașe mari au fost închise. Cu toate acestea, creșterea trimestrială a fost de doar 0,8%.
Moneda chineză s-a depreciat
Analiștii cer acum Beijingului să prezinte planuri mai concrete și mai energice de susținere a economiei, inclusiv măsuri majore de stimulare a cererii. O monedă mai slabă ar putea ajuta, făcând exporturile Chinei mai competitive.
Marți, Banca Populară a Chinei – care stabilește un interval zilnic în care yuanul poate fi tranzacționat – a fixat punctul median al monedei la 7,1565 pentru un dolar american, mai slab decât cel de 7,138 din ziua precedentă.
Cifrele slabe din comerț și fixarea mai mică a yuanului au declanșat o scădere a monedei chineze pe piețele valutare. Marți, yuanul offshore a slăbit cu 0,3% față de dolarul american.
Până în prezent, măsurile politice implementate de Beijing pentru a stimula economia „nu au fost suficient de puternice” pentru a impresiona investitorii, a declarat Ken Cheung, strateg șef al departamentului asiatic de schimb valutar al Mizuho Bank.
„În acest context, deprecierea yuanului ar putea servi drept instrument de susținere a exporturilor Chinei și de facilitare a redresării economice”, spune el.