Disputa dintre milionarii ultimilor 16 ani si o buna parte a opiniei publice continua. Mai ales pentru ca cei din prima categorie nu se prea inghesuie sa-si dezvaluie in detaliu trecutul in afaceri.
Unii se feresc sa povesteasca. Altii spun ca au crescut atat de incet sau atat de ordonat, incat nici nu si-au dat seama cand au ajuns sus. Pentru altii, varianta pe care o fac publica este mai mult sau mai putin diferita de cea reala. Insa, exista si oameni de afaceri de top care nu se dau in laturi sa raspunda la o intrebare deloc noua si, in acelasi timp, deloc comoda: “Cand si cum ati facut primul milion?”
Doljeanul Constantin Popeci, patronul grupului Popeci, isi aduce aminte foarte bine de prima suma mare de bani castigata: “In aprilie 1990, am facut singur la strung niste piese si am primit pentru ele 200.000 de lei. Era o suma colosala pe atunci. Iar cand am castigat licitatia pentru realizarea unor arzatoare pentru termocentrala de la Isalnita, am avut certitudinea ca voi reusi”, povesteste el.
si mai clar a fost acest moment pentru patronul Mobexpert Grup, Dan sucu. “Eu am avut noroc inca din start. Am inceput in vara lui 1993 cu acest mic magazin de mobilier de birou cu patru angajati. Imi planificasem un profit de 2.500-3.000 de dolari pe luna, dar in primele luni am avut un profit de un milion de marci germane (circa jumatate de milion de dolari)”, spune el. In 1994, profitul a crescut la trei milioane de marci. “Nisa pe care o identificasem s-a dovedit mult mai generoasa decat am crezut”, isi explica sucu succesul.
Sunt destui milionari care afirma ca nu au constientizat exact ca au devenit bogati. Sau care sustin ca nu se simt bogati. Patronul Farmexim si Help Net, Ovidiu Buluc, spune ca nu a existat nici un moment in care sa-si spuna “gata, am trecut de un milion de dolari”. “Banii mei nu sunt in conturi, banii mei sunt investiti in active. Intr-adevar, dupa primii trei-patru ani de activitate mi-am dat seama ca societatea s-a consolidat, ca am atins o anumita masa critica. Insa, desi anul acesta doar Farmexim va ajunge la o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro, datele problemei nu s-au schimbat foarte mult”, afirma el. Buluc spune ca obiectivele principale sunt aceleasi: companiile sale sa creasca intr-un ritm mai rapid decat piata si sa ramana pe piata, indiferent ca in joc vor ramane zece firme sau numai doua.
si Dragos Anastasiu, presedintele grupului Touring Eurolines, afirma ca banii au venit “incet-incet si foarte calculat”. “Am avut avantajul ca in transportul de persoane biletul se plateste inainte, uneori chiar cu cateva luni, iar acest capital, investit cu cap, poate creste. Dar nici macar azi nu pot spune ca ma simt bogat”, spune el.
Bogat nu se crede nici Iulian Dascalu, om de afaceri devenit celebru prin complexuri comerciale detinute in Iasi si in Timisoara. “Eu am inceput businessul in 1992, cand am deschis o retea de magazine de incaltaminte si pielarie. Dar abia prin 1997 pot spune ca afacerea s-a consolidat. Un salt mai spectaculos a fost deschiderea Iulius Mall din Iasi, in anul 2000. Dar bogat nu sunt nici acum, cand am doua malluri, pentru ca tot ce castig investesc”, spune Dascalu.
Dupa cum arata sondajele de opinie, cei mai multi romani cred ca marile averi s-au facut prin mijloace necinstite. Atunci, cat de credibile sunt povestile oamenilor de afaceri prosperi? Analistul economic Liviu Voinea crede ca totul difera de la caz la caz. “Doar o mica parte din afaceri, ca cele din IT sau publicitate, pot aduce bani multi cu investitii mici, aici contand mai mult valoarea adaugata de capitalul uman. In rest, ai nevoie de bani si conteaza foarte mult de unde ai acei bani”, explica el. Voinea spune ca exista multe averi intemeiate pe credite neperformante sau nereturnate, pe spalari de bani, pe legi dedicate, pe stergeri de datorii, pe afaceri nu tocmai curate cu statul. “Apoi, s-a profitat mult si de vidul legislativ, si de lipsa concurentei”, afirma acesta.
In opinia analistului Ilie serbanescu, lucrurile sunt mult mai clare. “Povestile milionarilor nu sunt credibile. Am trait aici, nu in alta parte, si stim cum s-au facut marile averi. Nu au fost toate neaparat adunate prin mijloace ilegale, dar asta pentru ca nu existau legi… Oricum, la mijloc au fost tot timpul metode imorale”, afirma el.
Pentru psihologul Augustin Cambozie, perceptii de genul acesta se bazeaza, si in cazul liderilor de opinie, si in cel al oamenilor de rand, mai ales pe informatiile si suspiciunile furnizate de mass-media. “Dar mecanismele principale sunt altele. Cineva care munceste pentru 200-300 de euro lunar are mari dificultati in a-si reprezenta sume de ordinul milioanelor de euro. Averile de genul acesta sunt o fantasma pentru el, care nu cunoaste decat o singura realitate, deci nu e greu sa ajunga la concluzia ca nu pot fi obtinute decat prin mijloace exceptionale”, explica Cambozie. Iar daca nu e vorba de castigarea premiului cel mare la loterie sau de o mostenire de la o ruda indepartata din America, “evident ca este vorba de furt”. Al doilea mecanism este bazat, in viziunea psihologului, pe faptul ca o mare parte din populatia Romaniei nu functioneaza cu adevarat in interiorul economiei de piata, iar asta face ca regulile ei sa nu fie intelese si acceptate in mod real.
CELE MAI CONTROVERSATE AVERI DIN ROMANIA
Zvonuri, declaratii anonime, documente “servite” presei, acuzatii publice, investigatii oficiale.
Aproape ca nu exista nume mare din lumea romaneasca a afacerilor asupra caruia sa nu fi planat macar o umbra de banuiala. Printre cei care au trezit suspiciuni mai mici sau mai mari se numara familiile Paunescu, Voiculescu si Micula, Dinu Patriciu, Gigi Becali, Sorin Ovidiu Vantu, Fathi Taher, George Copos, Ovidiu Tender sau Viorel Catarama. In unele cazuri, s-a ajuns pana la trimiterea in judecata si chiar pana la incarcerarea oamenilor de afaceri respectivi.
MOBILIERUL DE BIROU I-A ADUS, PESTE NOAPTE, O ADEVARATA AVERE
Imperiul Mobexpert este estimat de ultima editie a Top 300 Capital la 85-90 de milioane de dolari. Dan sucu, creatorul afacerii, isi aduce aminte cum a castigat, in cateva luni din 1993, un milion de marci germane. Asta desi isi propusese sa scoata cateva zeci de mii de marci de pe urma magazinului de mobilier de birou pe care il deschisese impreuna cu un prieten din Irlanda. “In urmatorul an, am avut un profit de trei milioane de marci, scutit de impozite”, povesteste el.
IN TRANSPORTURI BANII SE STRANG INCET SI CU CAP
Dragos Anastasiu spune ca a inceput afacerea cu banii pasagerilor firmei sale de transport auto. Incet, incet, el a ajuns cel mai mare tour-operator din Romania si s-a extins si spre alte domenii, cum ar fi leasingul sau imobiliarele. “Nici macar azi nu pot spune ca ma simt bogat, caci banii i-am investit in companie. Am, desigur, un nivel de trai confortabil”, spune proprietarul Toruing Eurolines, pe care topul milionarilor il situa in 2005 la “cota” 15-16 milioane de dolari.
DESI CRESTE INTR-UN AN CAT ALTII IN ZECE, OVIDIU BULUC NU SE VEDE BOGAT
Ovidiu Buluc este patronul distribuitorului de medicamente Farmexim si al lantului de farmacii Help Net. Cu o avere evaluata in 2005 la 28 de milioane de dolari, el spera ca grupul sau sa depaseasca cu brio o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro in acest an.
“Nu pot spune ca a existat vreun moment in viata mea cand mi-am facut calcule si am ajuns la concluzia ca am trecut de un milion sau de doua sau de zece milioane”, afirma el.
PIESELE LUCRATE LA STRUNG, CU MANA LUI, I-AU ADUS PRIMII BANI ADEVARATI
Constantin Popeci spune ca primii bani cu adevarat importanti, circa 200.000 de lei, i-a obtinut in 1990, dupa ce a realizat cu mana lui niste piese la strung. De atunci inainte, lucrurile au mers din ce in ce mai bine, iar astazi averea sa, constand, printre altele, intr-o intreprindere de utilaj greu, mai multe service-uri sau reprezentante auto, in hale sau in trenuri, este apreciata de Top 300 la 27 de milioane de dolari.
STAPANUL MALLURILOR NU SE CREDE UN OM INSTARIT
Ieseanul Iulian Dascalu are o avere estimata la 115-120 de milioane de dolari si activeaza cu precadere pe piata imobiliarelor.
Celor mai importante active ale sale, Iulius Mall din Iasi si din Timisoara, li se va adauga un al treilea complex comercial, la Cluj.
“Cel mai spectaculos salt l-am facut in 2000, cand s-a deschis mallul din Iasi. Dar nu ma simt nici azi un om bogat, caci toti banii ii investesc”, afirma el.