În acest context, prim-ministrul a făcut apel pentru stabilirea unor aşteptări publice la nivel rezonabil, astfel încât cheltuielile bugetare să fie făcute responsabil. ”Fiind în an electoral, sunt multe proiecte legislative care pun presiune asupra bugetului fără să şi precizeze de unde să luăm acei bani pentru a atinge obiective care pot să fie legitime din punct de vedere social sau din alte puncte de vedere, care vizează dezvoltarea societăţii. De aceea, Guvernul e nevoit de multe ori să dea avize negative pe proiecte de legi care nu sunt integrate coerent în această viziune de dezvoltare. Nu spun că nu avem nevoie să ajustăm pensii sau să creştem salarii sau să facem anumite investiţii, dar dacă acestea nu sunt văzute în mod coerent ele nu vor duce la rezultate, ci doar vor cheltui banul public şi această cheltuire care riscă să fie iresponsabilă se va repercuta apoi asupra celor pe care vrem să-i ajutăm”, a declarat Cioloş, în cadrul unei dezbateri despre strategia de dezvoltare a României.
El a explicat că în 2016 construcţia bugetară este 'extrem de strânsă' şi că lucrurile trebuie făcute astfel încât credibilitatea pe care o are piaţa economică şi de capital din România în prezent să nu fie afectată. ”Ar trebui, dimpotrivă, să profităm de stabilitatea politică, de stabilitatea socială din ţară, chiar în an electoral, pentru a pune în valoare acest potenţial economic. Însă, dacă dăm semnale divergente şi distorsionate, acestea riscă să ne coste inclusiv din punct de vedere economic”, a spus premierul.
Dacian Cioloş a explicat că aceste condiţii economice favorabile prin care trece România trebuie folosite 'pentru a construi un drum şi nu doar pentru a sări pârleazul'. ”Ce cred că trebuie să înţelegem acum nu sunt atât condiţiile economice care sunt favorabile pentru dezvoltarea pe termen lung a României, cât mai ales înţelepciunea de a folosi aceste resurse şi acest moment favorabil în mod cumpătat pentru a construi un drum şi nu doar pentru a sări pârleazul de pe azi pe mâine, aşa cum de multe ori avem obiceiul”, a punctat premierul.
El a admis că parametrii economici din acest moment pot fi interpretaţi că 'ce a fost mai greu a trecut' şi acum pot fi culese rezultate, dar a amintit de perioada 2005 – 2008. ”Pot să apară surprize, evenimente pe care nu le controlăm şi care pot apoi, dacă nu avem o abordare chibzuită a utilizării acestor resurse şi acestor creşteri, să ne facă să plătim foarte scump această nechibzuinţă, nu doar trebuind să recuperăm ceea ce am cheltuit nechibzuit, dar chiar să plătim mai mult decât am beneficiat în perioada favorabilă”, a explicat premierul Dacian Cioloş. (Sursa: Agerpres)