Muzeul Virtual Online de Artă va prezenta obiecte de artă de la muzee de renume, precum Muzeul d’Orsay din Paris şi Muzeul Metropolitan de Artă din New York, dar şi lucrări originale disponibile în exclusivitate în format digital, a declarat Stuart Semple, artistul aflat în spatele acestui proiect, potrivit agerpres.ro

Mulţi oameni nu au posibilitatea de a călători la un muzeu

”Scopul artei este de a comunica şi de a împărtăşi idei… (însă) mulţi oameni nu au posibilitatea de a călători la un muzeu”, a spus Semple, printre ale cărui proiecte publice la scară largă s-a numărat lansarea a mii de nori cu feţe zâmbitoare deasupra oraşelor Londra, Moscova şi Milano. ”Acesta este o modalitate de a o face mult mai accesibilă”, a adăugat el într-un interviu telefonic acordat Thomson Reuters Foundation.

Pandemia declanşată de noul coronavirus a forţat în acest an închiderea a aproape tuturor muzeelor din lumea întreagă, unele dintre acestea redeschizându-se recent, cu un program redus de vizitare şi pentru un număr mai mic de vizitatori care trebuie să poarte măşti, în timp ce altele riscă să nu se mai redeschidă, cu precădere în ţările în curs de dezvoltare.

Trebuie menționat că accesul în Muzeul Virtual Online de Artă va fi gratuit.

În timp ce popularitatea tururilor virtuale a crescut în timpul perioadelor de izolare, utilizatorii au adesea senzaţia că mai degrabă privesc ”o mulţime de fotografii îmbinate” decât să simtă că păşesc printr-o galerie de artă – situaţie pe care Muzeul Virtual Online de Artă intenţionează să o schimbe, după cum a declarat Semple.

Muzeul este amplasat într-o clădire digitală, ceea ce le permite vizitatorilor să exploreze liberi galeriile, să privească îndeaproape obiectele de artă folosind imagini 3D de înaltă rezoluţie, să citească recenzii lăsate de alte persoane şi să discute cu prietenii, a precizat fondatorul.

Un software creat special în acest scop, beneficiind de păreri avizate de la arhitecţi, creatori de imagini generate de computer şi specialişti în jocuri, îşi propune să creeze o experienţă imersivă şi interactivă.

În exterior, anotimpurile, vremea şi timpul se schimbă, ceea ce modifică lumina din interiorul muzeului. Astfel, vizitatorii pot admira obiectele de artă într-o dimineaţă rece şi ploioasă sau într-o noapte senină de vară.

”Este important să angrenăm această experienţă în lumea reală. Am văzut experienţe de artă digitale care nu au funcţionat pentru că au părut prea difuze, iar acest lucru este uşor enervant”, a notat curatorul muzeului virtual.

A administra un spaţiu care nu există în realitate oferă un plus de flexibilitate, a precizat Cavaliere, deoarece personalul poate cu uşurinţă să adauge o încăpere, în cazul în care devine necesar, iar adăpostirea unei sculpturi de 10 metri înălţime nu este un coşmar din punct de vedere logistic.

De asemenea, întregul ansamblu poate fi ars din temelii, aşa cum intenţionează să facă artista multimedia de origine kenyană Phoebe Boswell la inaugurarea primei sale lucrări digitale pentru muzeu, a dezvăluit Stuart Semple.