Primul oraş care a interzis sticlele de plastic

Oraşul american Concord, din statul Massachusetts, a devenit prima comunitate care a reuşit să interzică sticla de plastic de unică folosinţă.

Rezultatul este efortul a trei ani de lobby din partea activiştilor locali, iar noua lege va face ilegală vânzarea de sticle din polietilenă tereftalat (PET) care au un litru sau mai puţin şi care nu conţin lichide carbogazoase sau aromate

Cu excepţia unor urgenţe, pentru prima încălcare a legii se acordă doar un avertisment, la a doua infracţiune se percepe o amendă de 25 de dolari, iar a treia oară amenda se ridică la 50 de dolari. Divizia de Sănătate a oraşului Concord este însărcinată cu aplicarea legii începând din prima zi a acestui an.

Potrivit activiştilor, producţia sticlelor de plastic de unică folosinţă necesită 17 milioane de barili de petrol pe an, combustibil îndeajuns pentru alimentarea a 1,3 milioane de maşini pe an. În 2007, americanii au utilizat 50 de miliarde de sticle, din care au reciclat doar 23%. În 2010, Agenţia de Protecţie a Mediului (EPA) estima că SUA a generat 31 de milioane de tone de deşeuri de plastic care nu sunt biodegradabile.

Interzicerea sticlelor de plastic este un pas spre reducerea amprentei de carbon, dar activiştii sunt furioşi pe marile companii care seacă izvoarele de apă minerală şi fac profit de pe urma acestei activităţi.