Primul oraș din România care își echipează Poliția Locală cu echipamente de înaltă tehnologie! Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a explicat în ce echipamente a investit administrația locală.

Noile dotări sunt gândite să protejeze atât poliţistul local, cât şi cetăţenii, a explicat edilul urbei.

Primul oraș din România care își echipează Poliția Locală cu echipamente de înaltă tehnologie! Bodycam-uri pentru polițiști

Poliţia Locală Sfântu Gheorghe va fi dotată în acest an cu camere audio-video corporale BodyCam, precum şi cu drone pentru supraveghere a zonelor mai izolate sau greu accesibile.

Primarul municipiului, Antal Arpad, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că tot în acest an va fi extinsă şi reţeaua de supraveghere video a spaţiilor publice din Sfântu Gheorghe, în scopul prevenirii infracţionalităţii.

„Anul acesta dorim să oferim Poliţiei Locale o infrastructură mai adecvată pentru a-şi putea face treaba. Dorim să achiziţionăm bodycam-uri, camere care se pun pe uniformă.

Aceste camere protejează atât poliţistul local, cât şi cetăţenii, pentru că interacţiunea dintre poliţist şi cetăţean de foarte multe ori se interpretează ulterior, cine a ridicat vocea, cine cum a vorbit cu celălalt şi aşa mai departe.

E foarte bine dacă toată lumea ştie că fiecare poliţist local care este pe stradă are cameră şi aşa putem verifica şi noi activitatea poliţiştilor locali şi cetăţenii ştiu astfel că după aceea nu pot exista discuţii, pentru că se poate verifica concret.

Mai multe drone performante, în plan

Tot aşa, dorim anul acesta să achiziţionăm una sau mai multe drone performante pentru a putea accesa zone unde dacă mergi cu maşina nu mai prinzi infractorul sau nu mai poţi rezolva problema şi aici mă refer la cei care depun deşeurile ilegal, la cei care ard deşeuri şi aşa mai departe.

Evident, vom respecta reglementărilor legale privind protecţia datelor personale şi aşa mai departe, vom parcurge toate aceste etape. Deci, nu mâine vom rezolva această problemă, ci anul acesta.

De asemenea, ne dorim să extindem reţeaua de camere de supraveghere în spaţiile publice din municipiul Sfântu Gheorghe.

Scopul nostru nu este să urmărim cetăţenii care respectă legea, ci scopul nostru este îi prindem pe infractori, de aceea extindem această reţea de camere video şi e foarte important să spunem şi faptul că foarte multe infracţiuni, respectiv infractori, au fost identificaţi cu ajutorul acestor camere”, a declarat primarul Antal Arpad.

Edilul a mai spus că datele înregistrate de camerele de supraveghere sunt stocate pe o perioadă de 30 de zile, iar la ele are acces doar Poliţia Locală, însă, la cerere, Parchetul sau Poliţia naţională pot intra în posesia lor în vederea identificării persoanelor care au încălcat legea.

94 de camere de supraveghere pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe

Şeful Poliţiei Locale, Hadnagy Istvan, a menţionat că la ora actuală pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe sunt montate 94 de camere de supraveghere.

„Avem 94 de camere montate în spaţiul public.  Noi stocăm aceste imagini timp de 30 de zile, dacă nu sunt solicitate şi nu sunt folosite, după 30 de zile se şterg automat, adică se rescrie memoria, practic, fără intervenţia nimănui .

Aici trebuie menţionat faptul că o extindere a sistemului de camere nu înseamnă că luăm încă 10 camere şi cu asta s-a extins sistemul, pentru că orice extindere presupune şi extinderea serverelor, a mediilor de stocare.

Plus, că dorim anul ăsta să facem un upgrade al softului pe care îl avem, pentru două motive: unul este că ar permite să avem nişte opţiuni şi de a valorifica aceste date, în sensul nu numai de a stoca, ci şi de a prelucra aceste date.

Fiecare intrare în oraş este supravegheată

Aici, de exemplu, mă refer la faptul că fiecare intrare în oraş este supravegheată cu camere video, care au în componenţă o cameră care filmează efectiv autoturismul care se deplasează pe bandă şi cealaltă cameră vede numărul maşinii.

Aceste numere deocamdată se stochează ca şi imagine, deci nu pot să caut în sistem o maşină după numărul de înmatriculare, dar upgradarea softului ar permite mai multe facilităţi de genul ăsta.

De exemplu, să caut o maşină, să nu mă uit la toată înregistrarea de trei săptămâni şi atunci sistemul alege maşina sau îmi introduce anumite alerte la un anumit număr de maşină, de exemplu”, a declarat şeful Poliţiei Locale.

Acesta a mai menţionat că Poliţia Locală doreşte să achiziţioneze 15 BodyCam pentru angajaţii care vor ieşi pe teren, precizând că la ora actuală nu există nici un astfel de aparat în dotarea instituţiei.

În urmă cu aproape doi ani, Consiliul Judeţean Covasna a încheiat un contract de cooperare cu Inspectoratului Judeţean de Poliţie, pentru achiziţionarea şi dotarea poliţiştilor cu 12 astfel de camere corporale.

Sursă foto: INQUAM Photos, Adel Al-Haddad