Cercetarea, care a cuprins şi oraşele Aberdeen, Londra, Bruxelles şi cartierul turcesc Kartal, a analizat trei domenii prioritare: conectivitate, transporturi şi energie şi a trasat direcţiile de investiţii pe care autorităţile locale ar trebui să le urmeze pentru a deveni un oraş inteligent. Pentru a implementa tehnologiile inteligente identificate în cele trei domenii, Alba Iulia ar trebui să investească 227 mil. euro, iar valoarea beneficiilor, inclusiv a celor indirecte, s-ar ridica la 532 mil. euro, cumulat pe o perioadă de 35 de ani.

„Suntem tot mai aproape de a intra la nivelul următor, în liga oraşelor istorice smart-tehnologizate, cu toate că termenii pot părea contradictorii. Acest studiu e despre cifre exacte, despre ceea ce se poate și se va face pentru a le fi mai bine tuturor celor care trăiesc în Alba Iulia sau ne vizitează orașul“, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Printre tehnologiile inteligente care ar putea fi implementate în oraşul transilvănean se numără o platformă turistică integrată, WiFi gratuit extins, serviciu de închiriere biciclete electrice, transmiţători de geolocație și realitate augmentată și posibilitatea obținerii de bilete online pentru transportul în comun.

Cea mai rapidă amortizare este preconizată pentru extinderea acoperirii cu WiFi gratuit și închirierea de biciclete electrice. O tendință în marile orașe europene, bicicletele electrice sunt foarte utilizate de turiști, crescând gradul de mobilitate. Acestea pot fi dotate cu  ecrane tactile ce oferă informații despre obiective turistice, restaurante sau chiar hărți ale orașelor. O astfel de soluție există în Copenhaga.

În plus, printr-un sistem de senzori care ar înregistra locurile de parcare disponibile și apoi ar distribui informația utilizatorilor pe sistemele GPS sau direct pe telefoane printr-o aplicație, s-ar reduce ambuteiajele, iar șoferii ar economisi, anual, 44.000 de ore petrecute în trafic, adică echivalentul a 860.000 euro.

„Tehnologiile inteligente pot fluidiza traficul și scădea numărul accidentelor, pot eficientiza consumul energetic sau oferi flexibilitate producătorilor industriali. Astfel, ele fac viața mai ușoară pentru fiecare dintre noi”, spune George Cătălin Costache, CEO al Siemens România.

 

Alba Iulia și-a asumat reducerea emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020, iar tehnologiile inteligente sunt o componentă esențială pentru atingerea acestui scop.

Studiul Siemens arată că un program de iluminat inteligent ar putea genera economii la electricitate de 14GWh, bazat pe o reducere de 73% a consumului de energie pentru iluminat. Această economie este echivalentul cererii de energie a 5.000 de locuitori, anual.

În plus, pe termen lung, investițiile în rețele electrice inteligente ar genera beneficii de peste 300 mil. euro. Tehnologiile de integrare a energiei regenerabile în rețea sau utilizarea contoarelor inteligente se numără printre sistemele ce aduc beneficii importante.