Primul proiect rezidenţial gigant din România a fost lansat zilele trecute. În aşteptare stau cel puţin alte patru dezvoltări similare. Un semnal că piaţa imobiliară intră într-o nouă etapă.
„Ceea ce ne-a convins să investim în acest proiect complex este faptul că România îndeplineşte cerinţele oricărui investitor străin“, explică Ahmet Buyukhanli, preşedintele Buyukhanli Group, concern ce deţine Opus Land Development, developerul Cosmopolis. Poate surprinzător pentru unii, turcii au fost primii care şi-au luat inima în dinţi şi au lansat pe piaţă un proiect rezidenţial ce implică investiţii de aproape 700 milioane de euro. Cosmopolis (în Ştefăneştii de Jos) este, cel puţin momentan, cel mai mare proiect rezidenţial lansat pe piaţa românească şi va fi dezvoltat în şapte faze de construcţie, cu termen de finalizare în anul 2014. Suprafaţa totală a obiectivului va fi de peste un milion de metri pătraţi, dintre care 665.000 mp au destinaţie rezidentială, iar 220.000 mp vor acoperi partea comercială a proiectului.
Grupul turc a achiziţionat terenul de 100 de hectare, pe care se va dezvolta Cosmopolis, cu ceva mai puţin de 50 milioane de euro. „Valoarea estimată a proiectului la finalizarea lucrărilor va fi de minimum un miliard de euro, ceea ce ne-ar putea aduce un profit înainte de taxe de aproape 300 milioane de euro“ spune Murat Kavurga, CEO Opus LAnd Development. Aici găsim şi motivul investiţiei. Joaca de-a proiectul rezidenţial mic s-a cam terminat în România. Majoritatea celor deja lansate includ minimum o mie de locuinţe, iar trendul se păstrează şi pentru anii următori.
Maturizarea treptată a pieţei începe să muşte din randamente, iar una dintre strategiile de păstrare a unor profituri ridicate este investirea unor sume foarte mari de bani în proiecte de anvergură, care însă permit şi realizarea unor profituri uriaşe. Practic, dacă turcii vor finaliza acest proiect, randamentul obţinut este de aproape 50%, însă în condiţiile actuale din piaţă. „În prezent, cererea există, iar finalizarea proiectelor mari depinde şi de strategia de vânzări a investitorilor. Aceştia vor trebui, însă, să se adapteze în timp (în cadrul diferitelor faze de dezvoltare) noilor cerinţe de pe piaţă şi, pe măsură ce concurenţa va creşte, vor fi nevoiţi să aducă noi concepte pe piaţă pentru atragerea clienţilor“, spune Adrian Tibichi, research coordinator la Coldwell Banker Affiliates of Romania. Pentru Cosmopolis, finanţarea primei faze de construcţie este asigurată, conform dezvoltatorilor, prin intermediul unui parteneriat cu Garantibank, vânzările ulterioare urmând să acopere măcar parţial continuarea lucrărilor pentru celelalte etape ale acestui complex rezidenţial.
La rând aşteaptă încă patru proiecte
Intenţii privind astrfel de proiecte au fost anunţate şi de alţii, precum spaniolii de la Fadesa, care susţin că vor realiza în Ştefăneştii de Jos (aşadar, în vecinătatea Cosmopolis) un ansamblu rezidenţial de 12.000 de locuinţe, cu o valoare de aproape un miliard de euro.
Un alt dezvoltator spaniol, Ibiza, va investi 500 milioane de euro într-un proiect care va include 5.000 de case. Recordul se înregistrează însă la Voluntari, localitate al cărei primar, Florin Pandele, spunea în urmă cu câteva luni că aşteaptă investiţii, pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare, de 3,5 miliarde de euro. Teoretic, această sumă ar reprezinta circa 3% din PIB-ul României. Experţii imobiliari afirmă însă că unele companii se rezumă doar la a anunţa anumite proiecte grandioase, ca o modalitate de a-şi păstra numele în centrul atenţiei.
Un alt mare proiect despre care s-a vorbit foarte mult în ultimul un an de zile este parcul rezidenţial Manhattan-ul Bucureştean din Şoseaua Petricani. Acesta va cuprinde un ansamblu de blocuri cu un regim maxim de înălţime de P+45E, totalizând 6.800 de apartamente. Deocamdată, însă, peste aceste proiecte s-a lăsat liniştea. De altfel, lansarea şi, mai ales, finalizarea unui astfel de proiect implică multe riscuri şi necesită calcule financiare elaborate. „La o primă vedere, şansele de finalizare a unor proiecte de asemenea anvergură par destul de slabe. Dar în cazul în care dezvoltatorii au experienţă în crearea unor comunităţi de mari dimensiuni şi sunt susţinuti de o bancă puternică pe piaţa locală, aceste noi orăşele pot deveni realitate, dată fiind şi cererea foarte mare pentru locuinţele noi“, spune Simina Istrate, senior residential consultant în cadrul Colliers International.
«Valoarea proiectului la finalizarea lucrărilor va fi de minimum un miliard de euro.»
Murat Kavurga, CEO Opus Land Development
Proiecte iluzorii?
12.000 de case
Compania spaniolă Fadesa a anunţat că va începe, în acest an, construcţia unui ansamblu de locuinţe, spaţii comerciale şi birouri, pe un teren de 70 de hectare. Proiectul va avea o suprafaţă totală construită de circa 1,4 milioane mp, iar valoarea totală a investiţiei se preconizează că va atinge la 850 milioane euro. Ansamblul va cuprinde 12.000 de locuinţe şi va avea o suprafaţă construită de peste 640.000 mp.
Un miliard de euro
Unul dintre proiectele anunţate în Voluntari vizează construcţia unui mall cu o suprafaţă de 100.000 mp şi a 3.000 de locuinţe. Investiţia aparţine unei firme din Kazahstan şi va fi de 500 milioane de euro. Tot aici se va realiza, de către developerul iberic Ibiza, un alt proiect impozant, ce va include 5.000 de unităţi locative, pentru construcţia cărora sunt pregătite alte 500 milioane de euro.
Blocuri de 45 de etaje
Şi Capitala este ţintită. Pe Şoseaua Petricani se va construi Manhattan-ul Bucureştean, un proiect ce va include mai multe turnuri cu până la 45 de etaje. Numărul de locuinţe din acestea este de circa 7.000, iar conform ultimelor informaţii, proiectul aşteaptă aprobarea PUZ-ului de către municipalitate.