Primul pacient bolnav de cancer care a primit imunoterapie experimentală cu ARN mesager

vaccin

Vaccin SURSĂ FOTO: Dreamstime

Un bărbat din Londra a devenit primul pacient care a primit un vaccin experimental menit să prevină cancerul pulmonar. Zilele trecute, la Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate (NIHR) din Regatul Unit, medicii i-au administrat bătrânului în vârstă de 67 de ani doza introductivă de BNT116.

Sperăm că imunoterapia cu ARN mesager va „antrena” corpul bărbatului să lupte împotriva cancerului pulmonar cu celule mici, care reprezintă aproximativ 85% din diagnosticele de cancer pulmonar la nivel mondial, au declarat medicii.

Deși chimioterapia poate ajuta pacienții cu cancer pulmonar (NSCLC) localizat sau regional, ea vine cu două avertismente majore.

Adesea, folosită în tandem cu alte strategii, cum ar fi chirurgia sau radioterapia, devine un plan de tratament costisitor și obositor. Chimioterapia vizează, de asemenea, celulele vii, fără vreun discernământ, ducând la leziuni ale organelor, pierderi osoase, greață și alte efecte secundare îngrijorătoare, scrie Extremetech.

Aceste dezavantaje i-au determinat pe cercetători să elaboreze terapii alternative cu un impact mai mic asupra corpului și psihicului. Vaccinurile, care învață organismul să lupte cu o anumită boală, pot fi o cale.

Tehnologia utilizează ARN mesager, similară vaccinurilor anti-Covid-19

Această tehnologie de injecţie utilizează ARN mesager (ARNm), similară vaccinurilor anti-Covid-19, pentru a prezentate sistemului imunitar markerii tumorali specifici în cazul NSCLC. Acest lucru stimulează organismul să lupte împotriva celulelor canceroase care au aceşti markeri, fără a afecta celulele sănătoase, spre deosebire de chimioterapie. Scopul este să întărească răspunsul imun al pacienţilor la cancer.

BioNTech testează și vaccinuri împotriva cancerului pancreatic

În timp ce unii oameni de știință de la compania germană de biotehnologie BioNTech lucrează pentru a dezvolta și testa vaccinuri împotriva cancerului pancreatic, alții încearcă să lupte împotriva cancerului pulmonar cu propriul sistem imunitar al organismului.

Într-un comunicat distribuit vineri, NIHR a spus că a livrat prima doză de BNT116, produsă de BioNTech. Beneficiarul, Janusz Racz, în vârstă de 67 de ani, a fost diagnosticat cu NSCLC în mai și a început chimioterapia și radioterapia imediat după.

Racz va primi șase vaccinuri consecutive, o dată pe săptămână timp de șase săptămâni. După aceea, va primi o injecție o dată la trei săptămâni timp de 54 de săptămâni. Echipa de oncologie speră că BNT116 va preveni reapariția cancerului, dovedindu-se în același timp sigur la om.

Testele vaccinului vizează diferite stadii ale NSCLC

Aproximativ 130 de participanți la aceste teste vor primi BNT116 în șapte spitale, dintre care șase în Marea Britanie. Studiul va implica diferite stadii ale NSCLC, de la cancerul in stadiu incipient care nu a fost tratat prin interventie chirurgicală sau radioterapie până la cancerul în stadiu avansat, recurent.

”Tratamentul este orientat către celulele canceroase”, a spus dr. Sarah Benafif, oncologul care conduce studiul la University College London Hospitals (UCLH). „În acest fel, sperăm că, în timp, vom putea arăta că tratamentul este eficient împotriva cancerului pulmonar, lăsând în același timp alte țesuturi neatinse”.

”Am fost implicată în cercetarea cancerului pulmonar de peste 40 de ani. Când am început, în anii ’90, nimeni nu credea că chimioterapia avea vreun efect benefic. Acum știm că aproximativ 20-30% dintre pacienți supraviețuiesc stadiul 4 datorită imunoterapiei și sperăm să îmbunătățim aceste rate. De aceea ne bazăm pe faza a doua și a treia a studiului nostru și sperăm că acest vaccin ARNm va deveni standardul global de tratament și va salva mulți pacienți cu cancer pulmonar”, a adăugat ea.