A fost inaugurat primul parc fotovoltaic prin PNRR
Vineri, 5 iulie, a fost inaugurat primul parc fotovoltaic finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta se află în satul Dârvari, comuna Valea Călugărească, județul Prahova. Parcul fotovoltaic are o capacitate de cinci megawați.
La eveniment a participat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a subliniat importanța acestui proiect în contextul PNRR.
Parcul include și o componentă de stocare de un megawatt, reflectând tendințele actuale din piața energetică și accentuând importanța capacității de stocare în asigurarea stabilității sistemului energetic național.
Sebastian Burduja a menționat că astăzi vorbim despre un parc fotovoltaic de cinci megawați. El a remarcat că proiectul este considerat un simbol pentru echipa SAPE și pentru România din mai multe motive: este primul proiect din PNRR care se încheie, având finalizare și începând să producă energie verde pentru țară.
Burduja a adăugat că acest proiect include o componentă de stocare de un megawatt, reflectând dorința lor de a vedea mai multe proiecte similare integrate în sistemul energetic național.
„Astăzi vorbim de un parc fotovoltaic de cinci megawaţi. Pentru prietenii din presă, ştiu că sunteţi obişnuiţi să scrieţi despre zeci sau sute de megawaţi, dar de ce este un proiect simbol pentru noi şi pentru echipa SAPE şi pentru România: este primul proiect din PNRR care se închide, deci are finalizare, începe să producă energie verde pentru România.
Este un proiect care include o componentă de stocare de un megawatt, aşa cum ne dorim să vedem la cât mai multe proiecte din sistemul energetic naţional, şi prin prisma a ceea ce se întâmplă pe piaţa de echilibrare în această perioadă, vedem cât de importantă este stocarea”, a menţionat Sebastian Burduja.
Investiția trece de 28 de milioane de lei
Valoarea totală a investiției depășește 28,9 milioane de lei, din care aproximativ 7,46 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile din PNRR.
SAPE, înființată în 2013, s-a remarcat prin preluarea și gestionarea participațiilor în diverse entități energetice. A devenit un pilon al strategiei energetice a României.
În prezent, SAPE deține și alte active semnificative, printre care două parcuri eoliene și participații în diverse companii de distribuție și producție de energie electrică.
Ministerul Energiei a evidențiat importanța acestui proiect în contextul mai larg al PNRR, subliniind că acesta nu doar că marchează un punct de cotitură în adoptarea surselor regenerabile, dar servește și ca model pentru viitoarele investiții din sectorul energetic al României.
Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.) este o entitate organizată în sistem dualist. Ea a fost înființată în urma divizării SC DFEE – Electrica S.A., conform proiectului de divizare din 19 decembrie 2013.