Primul permis de conducere suspendat în baza sistemului e-Sigur

Primul permis de conducere suspendat în baza sistemului e-Sigur. IGPR a informat, printr-un comunicat, că polițiștii din cadrul Direcției Rutiere au întocmit, astăzi, primul proces-verbal de constatare a contravenției, prin care a fost aplicată măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Această măsură a fost luată în urma utilizării sistemului e-Sigur și a răspunsului transmis prin intermediul HUB-ului MAI.

Infracțiunea a fost surprinsă cu ajutorul aparatului radar Trucam, iar sancțiunea a fost impusă după ce au fost colectate datele prin sistemul e-Sigur și au fost urmați toți pașii legali necesari.

Sursa citată a mai menționat că, începând cu 1 ianuarie 2025, a fost pus în funcțiune sistemul de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, care vizează posibile încălcări ale normelor de circulație. Datele sunt obținute cu mijloace tehnice din dotarea Poliției Române și sunt colectate automat prin sistemul e-Sigur.

Sistemul prelucrează imaginile capturate de cinemometrele Trucam pe autostrăzile A1 și A2, precum și în județul Vrancea, în zonele cu risc ridicat.

În viitor, acesta va fi extins la nivel național. Constatarea și aplicarea sancțiunilor sunt realizate de polițiștii desemnați în acest scop.

Scopul implementării acestui sistem, precum și al tuturor acțiunilor desfășurate de polițiști în teren, este de a preveni accidentele rutiere și de a proteja toți participanții la trafic.

radar e-sigur
SURSA FOTO: Facebook, Poliția Română

Unde este implementat sistemul e-Sigur

Sistemul e-Sigur este momentan implementat pe autostrăzile București-Pitești și București-Constanța, precum și pe DN2 în județul Vrancea, urmând să fie extins în întreaga țară.

De la începutul anului, aceste drumuri sunt monitorizate cu noul sistem radar, iar camerele sunt amplasate vizibil pe trepiede, lângă echipaje ale Poliției Rutiere. Raza de acțiune a acestora este atât de mare încât șoferii nu pot evita să fie surprinși.

Polițiștii Direcției Rutiere au fost echipați cu 700 de camere radar de înaltă performanță, capabile să filmeze continuu traficul pe cele mai periculoase sectoare de drum. Aceste camere sunt programate să marcheze automat pe înregistrare șoferii care depășesc limita de viteză.

Imaginile sunt atât de clare încât polițiștii pot identifica nu doar cine conduce vehiculul, ci și dacă șoferul poartă centura de siguranță. Astfel, aceștia pot aplica sancțiuni nu doar pentru depășirea vitezei, ci și pentru alte abateri de la codul rutier.

România, pe locul doi în Europa privind numărul de decese în accidente rutiere

Potrivit celui mai recent buletin de siguranță rutieră emis de Poliția Română, țara noastră se află pe locul al doilea în Europa, după Bulgaria, în ceea ce privește numărul de decese în accidente rutiere.

Cele mai multe accidente grave, soldate cu peste 1.500 de decese și mai mult de 3.500 de răniți, au fost cauzate de viteza excesivă.

Prin implementarea sistemului de camere fixe, polițiștii speră să reducă aceste cifre la jumătate până în anul 2030.