Update 3: Potrivit specialiştilor consultaţi de Capital există în continuare căi de atac. Una dintre ele a fost şi utilizată de către BCR care a depus deja o contestaţie în anulare. O altă posibilitate ar fi recursul în interesul legii. Banca se poate folosi de eventuale greşeli procedurale cum ar fi trimiterea cu întârziere a citaţiilor. Şansele de reuşită pe căile speciale de atac sunt însă, în general, destul de mici.
Update 2: La solicitarea Capital, BCR a emis o poziţie pe care o expunem integral. " Nu comentăm pe acest dosar deoarece nu îl considerăm un caz închis. Apreciem că banca a acţionat corect şi ne vom apăra poziţia în continuare. Până în prezent am avut câştig de cauză în toate celelalte patru cazuri privind protecţia consumatorului judecate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie."
Update: Decizia Înaltei Curţi vizează două credite cu ipotecă(Maxi Credit), unul în valoarea de 190.000 de euro şi altul de 50.000 de euro. Contractele au fost semnate în anul 2007 şi presupuneau o dobândă fixă pe primul an care să fie înlocuită ulterior cu o dobândă variabilă egală cu dobânda internă a băncii plus o marjă de 1,5%. Potrivit lui Alexandru Şeulean, avocatul părţii câştigătoarea, acţiunea a început la finele lunii august 2010. Prima instanţă din Târgu Mureş a respins acţiunea iar ulterior a fost făcut recurs la Curtea de Apel. Judecătorii au admis cererea privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată dar au respins pretenţiile privind dobânda. În octombrie 2011, procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care pe 6 aprilie 2012 a decis să admită cererea reclamantului şi a stabilit o dobândă egală cu EURIBOR plus 1,5% pe toată durata derulării contractului. Avocatul Alexandru Şeulean spune că mai are un client cu exact aceeaşi speţă.
“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit irevocabil ca DRV-ul din contractul tip BCR este clauză abuzivă. BCR este obligată să modifice contractul şi să înlocuiască această DRV(nr: dobânda internă a băncii) cu euribor, la care se va adăuga marja de 1,5%, pe toată durata contractului.
Este exact soluţia din dosarul Toca de la Focşani”, spune avocatul Gheorghe Piperea pe contul să de Facebook.
Vom reveni cu amănunte şi cu poziţia BCR.