Primul proiect de management integrat al deşeurilor din ţara noastră, finanţat cu peste 30 de milioane de euro din fonduri europene, a fost aprobat de Comisia Europeană. Prin acest proiect, depozitele rurale şi urbane de deşeuri din Bistriţa-Năsăud, care nu se ridică la nivelul standardelor europene, vor fi închise.

Proiectul aprobat de Comisia Europeană propune construirea unei linii de sortare, a unei staţii de compost pentru deşeurile biodegradabile, a cinci platforme de colectare şi a cinci staţii de transfer al deşeurilor. Proiectul mai include investiţii pentru implementarea unui sistem de colectare selectivă.

În acelaşi timp, 204 depozite neconforme vor fi înlocuite de un depozit regional de mari dimensiuni.

Al zecelea proiect aprobat

Valoarea proiectului, fără TVA, este de peste 36 de milioane de euro, din care 26,840,258 contribuţie UE. Peste 300.000 de locuitori vor beneficia de acest proiect, investiţiile urmând a fi finalizate până în 2011.

România are zece proiecte majore aprobate de Comisia Europeană, fiind, conform lui Stefan Ciobanu, directorul general al Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), statul membru care a depus şi are aprobate cele mai multe proiecte majore pentru bugetul alocat perioadei 2007-2013.

Valoarea totală a acestora este de aproximativ 1 miliard de euro. Este vorba de proiecte în domeniul infrastructurii de apă şi apă uzată care acoperă aproape întreaga ţară – Cluj, Sălaj, Giurgiu, Turda, Călăraşi, Tulcea, Sibiu, Teleorman, Olt şi Gorj.

Alte două prorame pe Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) aşteaptă să fie aprobate în curând. La acestea se adaugă alte trei pe POS Transport.

„Proiectele de mediu vor creşte atractivitatea zonelor”

„Aceste proiecte vor avea un impact major fiindcă este vorba de investiţii strategice. De exemplu, proiectele de mediu vor creşte atractivitatea zonei. Discutăm de alimentarea cu apă şi de canalizare, fără de care o firmă nu primeşte avizele de funcţionare, iar autorităţile locale au dificultăţi în atragerea de investitori. Astfel de investiţii presupun şi crearea de noi locuri de muncă, firmele care câştigă licitaţiile urmând să angajeze forţă de muncă de la nivel local. De asemenea, unele locuri de muncă se vor păstra şi după realizarea infrastructurii fiindcă aceasta trebuie operată şi întreţinută”, a declarat pentru „Capital” Ştefan Ciobanu.

DETALII:
Pe larg despre efectul pe care l-ar putea avea suspendarea temporară a fondurilor post-aderare (19,2 miliarde de euro – fonduri structurale şi d coeziune, plus 8,2 miliarde de euro – fonduri pentru agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit) alocate României de către Uniunea Europeană şi despre proiectele majore transmise de ţara noastră şi aprobate de Comisia Europeană, în numărul din această săptămână al revistei „Capital”.