Preşedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, nu se sperie de criză şi continuă să investească. Țintele principale sunt producţia de mezeluri, un spa de lux şi, evident, fotbalul.

Printre fotbalişti circulă o glumă potrivit căreia dacă îi spui lui Cristi Borcea să scrie după dictare, rupe stiloul. Chiar dacă şi-a finalizat studiile liceale abia la 28 de ani, Cristi Borcea a dovedit că se pricepe la afaceri, deţinând, la nici 40 de ani, o avere impresionantă: 120-125 de milioane de euro, potrivit evaluărilor Capital Top 300. Finanţatorul grupării din Ştefan cel Mare susţine că marile averi se fac cu muncă, dar şi cu mult, mult fler. De pildă, îşi aduce aminte de vremurile din adolescenţă când căra butelii de aragaz, ajutându-şi tatăl, şofer pe o autospecială Peco, să facă un „ban cinstit“.

160-30913-003.jpgCâţiva ani mai târziu, cu banii strânşi la ciorap, s-a gândit să folosească cunoştinţele acu­­­mulate astfel şi să dezvolte o mică reţea de aprovizionare cu butelii. În anul 2000, a fost înfiinţată Crimbo Gaz, o firmă care avea să devină unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de GPL, cu afaceri de circa 25 de milioane de euro. Anul trecut, Crimbo Gaz a fost vândută companiei olandeze SHV Gas, pentru o sumă vehiculată de presă la 40-50 de milioane de euro. „Am sacrificat Crimbo pentru că a trebuit să băgăm foarte mulţi bani la Dinamo. Fiecare acţionar a trebuit să vină cu două-patru milioane de euro“, explică Borcea.

Cu toate acestea, sus­­ţine în continuare că în România fotbalul nu poate fi considerat un business. „Dinamo se bate cu echipe care au 60.000-70.000 de spectatori, care au infrastructură asi­­­­­­­­gurată de primării. Bugetul lor este acoperit 30-40% din vânzarea abonamentelor şi 30-40% din drepturi de tele­vi­zare. Noi avem asigurat doar 20% din drep­­turile tv“, insistă Borcea. Totuşi, în acest an, echipa sa este foarte aproape de câştigarea unui nou titlu de campioană, rezultat care ar propulsa-o direct în gru­­pele Ligii Campionilor.

Bani aruncaţi pe apa ştrandului

Această performanţă ar aduce în vistieria clubului câteva milioane de euro. „Liga Campionilor ajută la imaginea lui Dinamo. Partea financiară ne interesează, dar nu e decisivă. Să zicem că luăm şase-şapte milioane de euro din participarea în Liga Campionilor, dar bugetul lui Dinamo este de 22 de milioane de euro şi oricum trebuie să venim cu bani să acoperim acest deficit“, explică Borcea. Deşi dorinţa de a ajunge cât mai departe în Liga Campionilor este foarte mare, preşedintele Dinamo este realist: „N-am putea trece de grupe nici dacă fac echipă naţională. Trebuie să ne gândim la infrastructura din România şi să vedem că noi suntem de Intertotto“.

160-30914-004.jpgO mare parte din banii câştigaţi din butelii i-a investit în turism. Împreună cu vărul său, Cristi Borcea deţine două hoteluri pe Litoral. „În toate acţiunile mele sunt asociat cu oameni din zonă, care se ocupă de afacere“, spune dinamovistul, menţionând că, din cauza crizei, nu se va extinde în segmentul hotelier. Dar nici nu are de gând să vândă. „Dacă va fi cazul, voi mai investi în cele două unităţi de la mare“, adaugă el. Până atunci, însă, va finanţa o afacere pe care o va conduce soţia sa, Mihaela: unul dintre cele mai luxoase saloane spa din România.

Omul de afaceri deţine şi o fabrică de mezeluri, Crimbo Prod ­Carn, deschisă la Zlatna (judeţul Alba) în urmă cu şase-şapte ani. Celor peste cinci milioane de euro deja investite aici li se vor adăuga, în următoarele 18 luni, alte cinci milioane de euro.

Cristi Borcea ad­­mite că a făcut şi o mişcare neinspirată atunci când a preluat ştrandul Mo­ghioroş din Capitală pentru a-l transforma într-un aqualand. Investiţia s-a ridicat la şase milioane de euro, însă rezultatul a fost mult sub aşteptări. „Vreau să-l dau! Am băgat foarte mulţi bani ca să transform paragina aia, dar n-a mers“, spune Borcea. Susţine însă că, bazându-se pe fler, a găsit deja o soluţie. „Sunt în discuţii şi, în scurt timp, voi ieşi din afacerea aceasta, chiar dacă o să pierd nişte bani“.

Sunt în discuţii şi, în scurt timp, voi ieşi din afacerea aceasta, chiar dacă o să pierd nişte bani.

5 milioane de euro este suma pe care Cristi Borcea o va investi în următoarele 18 luni în fabrica de mezeluri din Zlatna, jud. Alba

Afacerile lui Borcea

CRIMBO PROD COM Fabrica de mezeluri a înregistrat, în 2007, o cifră de afaceri de 1,9 milioane de euro, în scădere faţă de cele 2,5 milioane de euro consemnate cu un an în urmă.

DINAMO Este acţionar şi preşedinte exe­cutiv al clubului, alături de Nicolae Badea, Gigi Neţoiu, Vasile Turcu.

TURISM Deţine hotelurile Bavaria Blue (Mamaia) şi Muntenia (Neptun).

DAVIDOFF Este unicul importator al mărcii de trabucuri Davidoff în România.