Un „sicriu viu” care crește într-o săptămână

Primul sicriu viu din Europa a fost prezentat în 2022 la o casă funerară din Viena. El poartă numele de „Living Cocoon” și folosește ciuperci pentru a se descompune fără a elibera în atmosferă carbon. Totodată, acest tip de sicriu îmbunătățește calitatea solului pentru care acționează ca un adevărat îngrășământ natural. Invenția aparține startup-ului olandez Loop.

Site-ul dedicat produsului, Loop’s Living Cocoon, anunță: „deveniți natură și lăsați-vă corpul să fie o sursă de viață nouă”. Acestea sunt premizele ideii care a fost aplaudată de ecologiști.

Sicriul viu
SURSA FOTO: loop-biotech.com

Bob Hendrikx, fondatorul Loop explică faptul că Living Cocoon, este produs dintr-un miceliu. Per total, produsul are un obiectiv ecologic: să îi ajute pe oameni să închidă ciclul vieții prin îmbogățirea solului în care sunt îngropați.

Fondatorul anunță și că astfel oamenii sunt ajutați să nu mai polueze. Foarte puțini dintre noi știu că un sicriu clasic are în componență și substanțe chimice. Totodată, prin incinerare se folosește o cantitate mare de combustibil.

Construcția se bazează pe un set de hife sau rădăcini care formează partea subterană a unei ciuperci. Acestea sunt extrem de importante pentru sănătatea ecosistemelor de pe Pământ.

Un astfel de sicriu costă 990 de euro

Un sicriu viu are deci un preț rezonabil dat fiind că variantele clasice pot costa între 500 și 3.000 euro.

Hendrikx explică în acest fel componenta ecologică a proiectului:

„Risipim corpurile noastre bogate în nutrienți, arzându-le prin incinerare și poluând aerul. () Oamenii nu doar parazitează în timpul vieții, dar chiar și după moarte lasă o cicatrice pe această planetă frumoasă.

Pentru a fi îngropați, tăiem un copac, lucrăm intens la el și încercăm să ne izolăm. Iar pentru cei care nu vor să fie îngropați, risipim corpurile noastre bogate în nutrienți arzându-le prin incinerare, poluând aerul și ignorând potențialul corpului nostru uman”, explică Hendrikx.

Printre țările în care oamenii pot găsi acest produs se numără și Austria. Cimitirului Central din Viena are deja un spațiu dedicat acestui tip de înmormântare, care are efecte pozitive asupra solului.

Compania lui Hendrikx a vândut deja 300 de sicrie în Olanda și este în curs de negociere a unui contract pentru furnizarea a încă 200 de bucăți către o casă funerară din Viena, potrivit ziarulromanesc.de.