Primul somon printat, realizat la imprimantă 3D, va ajunge în curând în supermarketurile europene. Produsul este făcut din proteine din ciuperci și are textura, gustul și valorile nutriționale ale fileului de somon tradițional, susțin cei care l-au făcut.
Fileul de pește vegan imprimat 3D „inspirat de somon” se îndreaptă spre rafturile magazinelor
Startup-ul austriac de tehnologie alimentară Revo Foods a anunțat săptămâna aceasta că fileul de pește vegan imprimat 3D „inspirat de somon” se îndreaptă spre rafturile magazinelor alimentare europene, o premieră pentru alimentele imprimate 3D.
Potrivit companiei, intrarea pe piață a produsului, „The Filet”, reprezintă un moment esențial în alimentația durabilă, cu consumabile imprimate 3D gata să se extindă la volume industriale. The Filet de la Revo Foods este, probabil, doar primul dintre o serie de astfel de produse comestibile, imprimate 3D, care vor ajunge în curând pe piață, scrie Popsci.
Este un moment major în industrie
Experții sunt de acord că industria fructelor de mare, în forma sa actuală, este tot mai greu de susținut. Pescuitul excesiv prezintă nenumărate probleme ecologice, inclusiv poluarea cu plastic și potențialul de colaps angro al biodiversității marine.
Cercetătorii au experimentat alternative de fructe de mare în ultimii ani. Compania Revo Foods este gata să-și aducă oferta pe piață – și reprezintă un moment major în industrie.
Somonul 3D, făcut din micoproteine, care provin din ciuperci filamentoase
„În ciuda pierderilor dramatice ale recifelor de corali și a nivelului ridicat de toxine și a contaminării cu microplastic, cererea consumatorilor de fructe de mare a crescut vertiginos în ultimele decenii”, arată anunțul companiei.
„O soluție, de a oferi consumatorilor alternative durabile, care nu contribuie la pescuitul excesiv, o reprezintă fructele de mare vegane. Cheia succesului acestor produse constă în recrearea unui gust autentic, care atrage consumatorii”, susține compania.
Somonul alternativ este făcut din micoproteine, care provin din ciuperci filamentoase. În ceea ce privește nutriția, produsul conține o gamă largă de vitamine. Conține și acizi grași omega-3.
De asemenea, are proteine, cu 9,5 grame la 100 de grame. Totuși, cantitatea e mai mică decât în cazul somonului natural.
Revo Foods a testat prăjituri cu brânză gătite cu laser și carne de laborator în straturi
Revo Foods a lucrat împreună cu un alt startup pentru a crea micoproteine special concepute pentru a fi trecute printr-o imprimantă 3D. Cercetătorii lucrează la produse alimentare imprimate 3D de câțiva ani. Este vorba de start-up ul Mycorena.
Ei au testat prăjituri cu brânză gătite cu laser și carne de laborator în straturi. Datorită ingredientelor pe bază de plante, Filet are o perioadă de valabilitate de trei săptămâni, un impuls considerabil față de produsele obișnuite cu somon.
Potrivit Revo Foods, producția de file de somon tipărit folosește cu 77 până la 86% mai puțin dioxid de carbon și cu 95% mai puțină apă dulce decât prinderea și procesarea somonului natural.
Intrăm într-o revoluție alimentară creativă, unde alimentele sunt create în funcție de nevoile clienților
„Odată cu piatra de hotar a tipăririi 3D a alimentelor la scară industrială, intrăm într-o revoluție alimentară creativă, o eră în care alimentele sunt create exact în funcție de nevoile clienților”, a declarat Robin Simsa, directorul general al Revo Foods.
În timp ce produsele Revo sunt disponibile în prezent doar pentru piețele europene, compania spune că lucrează activ pentru a-și extinde livrarea „pe tot globul”. Compania speră să intre pe piețele americane în jurul anului 2025.