lumea si-au declarat interesul pentru administrarea spitalului. Procedura stabilita: concesionarea unitatii pe 30 de ani.Unitatile sanitare mamut sunt mari consumatoare de fonduri, pe care nu reusesc sa le acopere din serviciile oferite pacientilor. Asa se face ca vesnic au probleme financiare. In prezent, Institutul Clinic Fundeni are datorii de miliarde catre stat si prestatorii de servicii. Cu ajutorul consilierilor Bancii Mondiale divizia International Finance Corporation (IFC), MS lucreaza la un proiect prin care Spitalul Fundeni va inceta sa fie o povara pentru bugetul sanatatii, iar pacientii vor beneficia de servicii medicale de calitate. Proiectul urmareste asigurarea unei administrari private a unitatii si transformarea acesteia in centru de excelenta international.
Puterea financiara, criteriu de baza
Conducerea actuala a Spitalului Fundeni spune ca noua administratie va trebui sa investeasca, in urmatorii cinci ani, circa 90 milioane de euro pentru imbunatatirea continua a facilitatilor si a echipamentelor medicale. Nivelul investitiilor necesare a facut ca unul dintre cele mai importante criterii de selectare a ofertelor sa se refere la puterea financiara a viitorului administrator. Ministerul Sanatatii va lua in considerare pentru parteneriat numai ofertele firmelor internationale de renume si cu experienta in administrarea spitalelor. „Pana acum, au depus cereri pentru administrarea privata a Spitalului Fundeni 11 institutii de profil din mai multe tari, printre care Anglia, Germania, Suedia, Australia, Canada, Statele Unite si India”, a declarat, zilele trecute, Ana Maria Mihailescu, reprezentantul IFC in Romania. Dupa concesionare, Institutul va continua sa trateze pacienti in sistem public. Bolnavii care platesc asigurari sociale de sanatate vor primi ingrijirile medicale ca si pana acum.
Conducerea spitalului a castigat negocierile cu ICF
Consiliul Stiintific al Spitalului a cerut ca in contractul de parteneriat sa se precizeze ca angajatii isi vor pastra slujbele. Pe langa problemele de personal, partenerul strain va trebui sa se ocupe de consolidarea si refacerea corpului B al spitalului, puternic afectat de cutremure, finantarea serviciilor medicale, pregatirea postuniversitara pe care spitalul o face impreuna cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” si sustinerea activitatii de cercetare. Pentru ca institutul sa fie unul de talie internationala, investitiile pe care managerul va trebui sa le faca in aparatura sunt estimate la peste 50.000 de euro.Noul administrator va fi obligat, conform proiectului, nu doar sa mentina serviciile medicale existente la Spitalul Fundeni in acest moment, ci sa si investeasca in noi servicii, cum ar fi ortopedia, ambulatoriul de specialitate si un sistem de primire urgente.
Se lucreaza la caietul de sarcini pentru licitatie
Prof. dr. Irinel Popescu, directorul adjunct al spitalului, spune ca in caietul de sarcini, la care se lucreaza in momentul de fata, vor fi trecute atat cerintele financiare pe care trebuie sa le indeplineasca institutiile ce vor intra in licitatie, cat si conditia ca sefii de sectii sa fie profesori universitari. Conducerea spitalului isi permite sa puna conditii dure pentru ca astfel institutul va ajunge la nivelul clinicilor din Europa. Proiectul MS si al Bancii Mondiale va fi pus in aplicare la Fundeni pentru ca a fost singura unitate sanitara din tara fata de care strainii au manifestat interes.
rezerve pentru asigurari private
In cadrul proiectului, partenerul va avea dreptul sa infiinteze o aripa privata pentru pacientii cu o asigurare optionala privata de sanatate sau care platesc direct serviciile pe baza de factura. Acestia vor putea sa-si aleaga serviciile, iar concesionarul va putea obtine un venit suplimentar pentru imbunatatirea si extinderea facilitatilor principale ale Spitalului Fundeni. Anual, Institutul ofera servicii medicale pentru circa 50.000 de pacienti din toata tara.