Primul spital public din România în care medicii vor avea salariu şi de la stat şi de la privat

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş va figura printre cele 12 unităţi spitaliceşti din ţară care vor implementa proiectul-pilot referitor la statutul spitalelor şi al salarizării medicilor, aflat în dezbatere publică.

Este vorba despre proiectul de lege pus în dezbatere publică la sfârşitul lunii iulie, prin care MS îşi propune să selecteze 12 spitale-pilot din România în care vor avea loc primele schimbari în ceea ce priveşte salarizarea medicilor. Pe lângă acest aspect, spitalele vor fi clasificate ca spitale-pilot de interes naţional (regionale şi de urgenţă) sau spitale-pilot de interes local (municipale şi orăşeneşti).
Mai exact, în aceste spitale, medicii vor trebui să opteze între sectorul public şi cel privat, având în vedere că vor avea voie să presteze la privat numai după terminarea normei de şapte ore la stat. Din suma primită în privat 60% îi revine medicului, 30% pune la dispoziţia echipei cu care lucrează şi 10% revine spitalului. Mai mult, activitatea privată în spitalul public va fi acordată în proporţie de 20% iar pacienţii din această zonă vor plăti fie din asigurarea privată, fie din buzunar.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolăescu, a precizat că SCJU Târgu Mureş se va număra sigur printre cele 12 spitale care vor participa la proiectul pilot de şase luni al MS.
Potrivit MS, rămâne la latitudinea spitalelor şi medicilor modul de organizare, cu condiţia ca toată activitatea privată a medicilor să se desfăşoare în afara programului de lucru.
În această toamnă, proiectul de lege va ieşi din dezbatere publică, iar din ianuarie 2014, acesta va fi aplicat în cele 12 spitale pilot, timp de şase luni, în forma adoptată. Dacă aceste spitale îşi vor spori performanţele, conform unei grile pe care MS încă nu a anunţat-o, sistemul va fi extins la toate spitalele din ţară.