Iată că veni vremea primului tractor sută la sutăromânesc. Tractor făcut în România de către cei de la Irum, modelulTagro 86, reprezintă o soluție entry-level pentru fermierii români, dar și pentru fermierii străini, datorită unui raport excelent calitate-preț.
Am avut plăcerea și onoarea,în cadrul târgului Indagra desfășurat la Romexpo la începutul luniinoiembrie, să vedem un utilaj realmente reușit, ce face față condițiilor de lucru din zona noastră geografică, un tractor ce merge la export și foarte important un tractor făcut în România cu piese românești.
Alături de Dacia și Ford, iată cum o altă companie, reușește să producă cu valoare adaugată mare, împingând lanțul economic prin furnizori, firme de servicii, firme de distribuție la un nivel înalt de performanță prin politica sa, ce crește valoarea unei întregi pleiade de firme conexe, ce vând, angajeaza, subcontracteaza servicii sau produse ce in final se regasesc in produsul complet, in cazul nostru Tagro 86.
Printre furnizorii celor de la Irum, invitati la standul expozitional i-am regăsit pe cei de la Mecha Tech, un furnizor de tradiție pentru tabla perforata al celor de la Irum.
Am vorbit cu dl Floricica, directorul firmei, ce ne-a relatat că tabla perforata furnizată de dumnealor este folosită pentru țevile de esapament ale tractoarelor și cu un entuziasm specific omului care face cu placere ceea ce face, ne-a explicat un întreg process: cum tabla perforata pleacă de la depozitul Mecha Tech, dreaptă, cu dimensiunile 1000x2000mm și de acolo merge la debitat (taiat), apoi urmează roluirea tablei (îndoirea), pentru a obține forma rotundă specifică țevii de eșapament. Sunt două tipuri de cilindri realizați din tabla gaurită, pentru că se realizeaza o țeava cu două diametre exterioare. Apoi se decapează pentru a se curăța de impurități și de uleiuri, se sablează, se sudează și încele din urma estevopsita și montată însistemul de evacuare al tractorului.
Suntem siguri ca importanțaunorastfel de companii este vitală pentru creșterea economică reală de care avem nevoie, dar mai ales pentru schimbarea mentalității în România. Dl Floricică ne-a declarat ca profiturile sunt mai puțin importante și că performanța și lucrul bine-făcut sunt mai de preț și că se simte onorat să își aducă o mică contribuție în istorie, producția primului tractor românesc, după 15 ani de secetă.