Potrivit unui nou studiu, afirmația din secolul al XIX-lea, care face aluzie la „bogații care se îmbogățesc” sună azi mai adevărată decât oricând. De altfel, chiar una trecută, un grup de combatere a sărăciei a prezis că, în următorii 10 ani, va apărea primul trilionar.

Din 2020, miliardarii au devenit cu 34% mai bogați, deoarece averea lor a crescut de trei ori față de rata inflației, se arată în raport.

Și nu este nevoie să aibă un miliard sau un milion de dolari pentru a fi considerați printre cei mai bogați americani, scrie The Hill.

Cum devin cei mai bogați americani și mai bogați

O analiză din 2022 a Pew Research Center a constatat că o familie de trei persoane, cu un venit al gospodăriei de 156.000 USD, ar putea fi luată în considerare în rândul clasei superioare, dar la nivelul cel mai de jos (acest punct de referință poate varia în funcție de orașul în care locuiește).

Pragul pentru a se număra în clasa superioară ar putea fi mult mai mare: Ratele GOBanking au raportat, în decembrie, că ar putea fi nevoie de un venit al gospodăriei de 250.000 USD sau mai mult pentru a fi considerat ”clasa superioară”.

Site-ul a folosit un venit mediu al gospodăriilor puțin mai mic, 200.000 de dolari, pentru a analiza cum devin cei mai bogați americani și mai bogați.

Analiza a trecut în revistă o sută dintre cele mai mari orașe ale țării și le-a clasat în funcție de modul în care s-a schimbat venitul mediu al gospodăriilor între anii 2019 și 2022, precum și de schimbarea numărului de gospodării cu un venit de 200.000 de dolari sau mai mult.

California domină lista GOBankingRate

Cel mai important oraș în care „bogații devin din ce în ce mai bogați”, au descoperit analiștii, a fost Los Altos, unde venitul mediu al gospodăriilor a depășit 400.000 de dolari în 2022, conform datelor Biroului de Recensământ al SUA.

Niciun alt oraș de pe listă nu a avut un venit pe gospodărie mai mare de 400.000 USD.

Los Altos a fost unul dintre cele șapte orașe din California care au ajuns în top 10. În total, 37 de orașe din California au ajuns pe listă.

GOBankingRate a constatat că cei mai bogați oameni de pe ambele coaste ale SUA devin și mai bogați. Texas este singurul stat din sud care are un oraș în top 25.

Venitul mediu al gospodăriilor a fost de 200.000 de dolari

În 78 din cele 100 de orașe analizate, venitul mediu al gospodăriilor a fost de 200.000 USD sau peste în 2022: nouă au fost de 300.000 USD sau peste, în timp ce 13 orașe au scăzut sub acest prag.

În partea de jos a listei GOBankingRate se află Parkland, Florida. Venitul mediu al gospodăriei este de 200.000 USD, dar aproape jumătate din populația sa câștigă mai mult.

Orașul a înregistrat a doua cea mai mică schimbare a venitului mediu al gospodăriilor între 2019 și 2022.

Două orașe din Washington – Insula Bainbridge și Issaquah, ambele în apropiere de Seattle – au înregistrat cea mai mare schimbare procentuală (48% și, respectiv, 43%) a veniturilor gospodăriilor pe parcursul perioadei de trei ani. Între 2019 și 2022, insula Bainbridge a înregistrat cea mai mare schimbare procentuală – aproape 57% – a populației care câștiga mai mult de 200.000 de dolari.

În total, 20 de state au fost reprezentate în analiza GOBankingRates.

SUA, America, harta
SURSA FOTO: Dreamstime

Prețurile de consum rămân cu mult peste ținta de 2% a Fed

Cu toate acestea, a avea un venit de 200.000 USD sau mai mult poate să nu fie suficient în unele zone. Un studiu recent realizat de site-ul de finanțe personale SmartAsset a constatat că, în medie, un salariu de 100.000 USD înseamnă doar aproximativ 70.700 USD, dacă se ține cont de taxe și de costul vieții în cele mai mari orașe ale națiunii.

O analiză recentă a unui grup de republicani ai Congresului arată impactul inflației asupra gospodăriei medii din fiecare stat. În timp ce comisia este prezidată de un democrat, raportul și datele au fost publicate de membrii republicani. Raportul folosește luna ianuarie 2021 ca punct de referință „pentru că a fost ultima dată când inflația s-a încadrat în normele istorice recente”.

Raportul susține că majoritatea gospodăriilor americane ar trebui să cheltuiască 10.000 de dolari sau mai mult doar pentru a-și permite aceleași bunuri și calitatea vieții pe care le aveau cu doar trei ani în urmă.

Deși inflația a scăzut considerabil în ultimul an, Departamentul Muncii a raportat că prețurile de consum rămân cu mult peste ținta de 2% a Fed.