Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar, testat pe oameni
Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer responsabil pentru deces la nivel mondial, provocând aproximativ 1,8 milioane de decese anual. Ratele de supraviețuire sunt extrem de scăzute pentru pacienții cu forme avansate ale bolii, în care tumoarea s-a răspândit.
În prezent, experții testează o nouă injecție care instruiește sistemul imunitar să identifice și să distrugă celulele canceroase, prevenind totodată recidiva acestora. Acest vaccin, denumit BNT116 și dezvoltat de BioNTech, este destinat tratamentului cancerului pulmonar cu celule non-mici (NSCLC), cea mai comună formă a bolii.
Studiul clinic de fază 1, care reprezintă primul test al vaccinului BNT116 pe subiecți umani, a fost inițiat în 34 de centre de cercetare din șapte țări: Regatul Unit, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia. În total, 130 de pacienți, incluzând persoane în stadii incipiente, înainte de intervenții chirurgicale sau radioterapie, precum și pacienți cu forme avansate de cancer sau recidive, sunt înscriși pentru a primi vaccinul împreună cu imunoterapia, notează The Guardian.
În Marea Britanie, studiul se desfășoară în șase centre situate în Anglia și Țara Galilor, iar primul pacient britanic a primit marți prima doză a vaccinului.
Avantajele ARNm față de chimioterapie
Injecția utilizează ARN mesager (ARNm), similar cu vaccinurile anti-Covid-19, și funcționează prin prezentarea markerilor tumorali specifici cancerului pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) sistemului imunitar. Aceasta are rolul de a stimula organismul să recunoască și să combată celulele canceroase care prezintă acești markeri. Scopul este de a întări răspunsul imun al pacientului împotriva cancerului, protejând în același timp celulele sănătoase, spre deosebire de chimioterapie, care poate afecta atât celulele canceroase, cât și pe cele sănătoase.
„Intrăm acum în această nouă eră foarte interesantă a studiilor clinice de imunoterapie pe bază de ARNm pentru a investiga tratamentul cancerului pulmonar”, a declarat profesorul Siow Ming Lee, consultant oncolog medical, care conduce studiul în Regatul Unit.
„Este simplu de administrat şi poţi selecta antigene specifice din celula canceroasă şi apoi le poţi viza. Această tehnologie este următoarea mare fază în tratamentul cancerului”, a adăugat acesta.
Janusz Racz, prima persoană care a primit vaccinul în Regatul Unic
Janusz Racz, în vârstă de 67 de ani și rezident în Londra, a fost primul pacient din Regatul Unit care a primit vaccinul. Diagnosticat în luna mai, Racz a început chimioterapia și radioterapia imediat după aceea. Cercetător specializat în inteligență artificială, el a menționat că profesia sa l-a motivat să participe la acest studiu.
„Şi eu sunt om de ştiinţă şi înţeleg că progresul ştiinţei – în special în medicină – constă în faptul că oamenii sunt de acord să fie implicaţi în astfel de investigaţii”, a declarat acesta.
„Ar fi foarte avantajos pentru mine, deoarece este o nouă metodologie care nu este disponibilă pentru alţi pacienţi şi care mă poate ajuta să scap de cancer. Şi, de asemenea, pot face parte din echipa care poate furniza dovada de concept pentru această nouă metodologie, iar cu cât va fi implementată mai repede în întreaga lume, cu atât mai mulţi oameni vor fi salvaţi”, a adăugat Racz.
Marți, Racz a primit șase injecții consecutive, administrate la intervale de cinci minute, timp de 30 de minute. Fiecare injecție conținea secvențe diferite de ARN. El va urma un regim de vaccinare săptămânal pentru șase săptămâni, urmat de administrarea vaccinului la fiecare trei săptămâni timp de 54 de săptămâni.
„Sperăm că adăugarea acestui tratament suplimentar va opri revenirea cancerului, deoarece de multe ori pentru pacienţii cu cancer pulmonar, chiar şi după operaţie şi radiaţii, acesta revine”, a spus dr. Lee.
„Lucrez în cercetarea cancerului pulmonar de 40 de ani. Când am început, în anii 1990, nimeni nu credea că chimioterapia funcţionează. Acum ştim că aproximativ 20-30% (dintre pacienţi) rămân în viaţă cu stadiul 4 cu imunoterapie şi acum vrem să îmbunătăţim ratele de supravieţuire. Deci, sperăm că acest vaccin ARNm ar putea oferi un impuls suplimentar. Sperăm să trecem la faza 2, faza 3 şi apoi să sperăm că va deveni standard de îngrijire la nivel mondial şi va salva o mulţime de pacienţi cu cancer pulmonar”, a adăugat acesta.