De la 1 octombrie, se depun cererile pentru primirea de numerar în schimbul proprietăţilor naţionalizate. Regula e primul venit, primul servit.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate pot depune începând din această săptămână solicitările pentru a primi despăgubiri în numerar, în loc de acţiuni la Fondul Proprietatea.

Din ordonanţa prin care au fost introduse despăgubirile în numerar lipseau nişte prevederi esenţiale care ar fi trebuit să fie reglementate, ulterior, prin adoptarea unor norme metodologice.

Mai precis, nu se ştia ce se va întâmpla dacă cererile de despăgubire ce vor fi depuse în perioada următoare depăşesc în valoare sumele alocate de guvern.

Deşi au intrat pe ultima sută de metri, autorităţile nu au reuşit să adopte încă aceste norme.

„Suntem în faza de avizare a hotărârii de guvern“, spune Mihnea Iuoraş, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Potrivit acestuia, textul normelor a fost deja finalizat. Acesta instituie principiul „primul venit, primul servit“. Însă proiectul de ordonanţă nu prevede nici o obligaţie pentru Ministerul de Finanţe de a se asigura că vor exista în permanenţă fonduri pentru a da curs tuturor cererilor.

„Am avut discuţii cu cei de la Finanţe şi ne-au asigurat că, dacă este nevoie, vor acţiona foarte prompt“, spune Iouraş.

Acelaşi discurs l-a avut şi Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor: intenţii bune, însă nicio măsură concretă.

Ordonanţa prin care s-a introdus posibilitatea solicitării de despăgubiri în numerar prevede că „despăgubirea în numerar va fi transferată în termen de 15 zile calendaristice de la data existenţei disponibilităţilor financiare“.
Nu se precizează, însă, cum vor fi asigurate aceste disponibilităţi. Banii pentru despăgubiri provin din dividendele la care are dreptul statul român de pe urma Fondului Proprietatea. În 2007, este vorba de circa 36 de milioane de lei noi. „Ne aşteptăm ca fondurile să fie transferate pe 11 octombrie. Dacă se va respecta termenul, vom putea acorda primele despăgubiri la mijlocul lunii“, precizează Iouraş.

În cazul extrem în care toţi solicitanţii ar avea dreptul la suma maximă, cele 36 de milioane de lei ar ajunge pentru doar 144 de persoane. Şi asta, în condiţiile în care asociaţiile de proprietari estimează că circa 120.000 de persoane ar avea dreptul la despăgubiri. Din cei 500.000 de lei noi în numerar, într-o primă fază, statul nu va plăti decât maximum 250.000 de lei pentru fiecare solicitant, restul sumelor urmând a fi plătite în termen de doi ani.

Data deschiderii ghişeelor pentru primirea cererilor a fost 1 octombrie. Dosarele trebuie depuse la ANRP şi nu la Fondul Proprietatea.

Acte necesare

• Titlul de despăgubire în original şi certificatul de acţionar la Fondul Proprietatea, dacă este cazul.
• Cerere tip (poate fi obţinută de pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor: www.anrp.gov.ro).
• Dovadă de deschidere a unui cont la o bancă comercială. Este vorba de documentul emis la deschiderea contului, neapărat ştampilat şi care să conţină şi codul IBAN.
• Procură notarială în cazul în care există mai mulţi beneficiari.
• Copie după buletinul celui care depune solicitarea.
• Declaraţie pe propria răspundere că acţiunile dobândite nu sunt grevate de obligaţii.
• Un dosar plic.