Primăria a ieşit la cumpărături de locuinţe

Demersul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) va începe în luna martie şi va avea puţine şanse de izbândă, dacă ţinem cont de preţurile mari de pe piaţa privată şi de oferta redusă de apartamente. Repede, ieftin şi cât mai multe apartamente! – acestea sunt criteriile care stau la baza acţiunii Primăriei. „Locuinţele eligibile trebuie să fie finalizate, pentru a putea fi repartizate imediat către beneficiari. De asemenea, apartamentele trebuie să fie con

Demersul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) va începe în luna martie şi va avea puţine şanse de izbândă, dacă ţinem cont de preţurile mari de pe piaţa privată şi de oferta redusă de apartamente.

Repede, ieftin şi cât mai multe apartamente! – acestea sunt criteriile care stau la baza acţiunii Primăriei. „Locuinţele eligibile trebuie să fie finalizate, pentru a putea fi repartizate imediat către beneficiari. De asemenea, apartamentele trebuie să fie construite după 1980, să nu aibă suprafeţe foarte mari, conform Legii Locuinţei, iar preţurile vor fi negociabile“, declară Aurora Abas, director executiv adjunct de la Direcţia de Investiţii a PMB. Autorităţile locale doresc să cumpere 1.000-1.500 de apartamente în acest an. În bugetul pe 2007 a şi fost prevăzută suma de 55 milioane de lei (echivalentul a 16.272.000 euro) pentru aceste achiziţii şi există posibilitatea suplimentării bugetului, dacă se va dovedi că mai sunt necesari bani.

Dacă „visul“ Primăriei va fi transpus în realitate, altfel spus, dacă va reuşi să cumpere 1.500 de apartamente, ar însemna ca instituţia va acoperi aproape un sfert din tranzacţiile imobiliare din Capitală. Anul trecut, conform datelor de la Asociaţia Română a Agenţilor Imobiliari (ARAI), s-au înregistrat 80.000 de tranzacţii cu imobile, incluzând apartamente, terenuri, case şi construcţii.

Preţurile vor fi principalul obstacol

Misiunea Primăriei pare imposibilă, dacă ţinem cont de datele actuale ale pieţei imobiliare. Dacă strângem toate anunţurile din ziare, de la garsoniere la apartamentele cu patru camere din toate cartierele Bucureştiului (inclusiv „periferia periferiilor“!), oferta este mai mică de 6.000 de unităţi. Dar din toate aceste apartamente (anunţate în ziare), doar o treime sunt construite după 1980 şi s-ar conforma cerinţelor primăriei. Aşa încât, oferta se restrânge din start la circa 2.000 de apartamente. Pe acestea, funcţionarii de la Direcţia de Investiţii a Primăriei Capitalei se vor „bate“ cu bucureştenii (şi provincialii) care îşi caută locuinţe pe piaţa liberă şi pentru care, deocamdată, cea mai rapidă soluţie este reprezentată de apartamentele vechi.

Funcţionarii Primăriei vor mai avea o misiune dificilă: negocierea cu proprietarii. În unele cazuri, pretenţiile lor întrec orice aşteptări şi chiar bunul simţ. Apartamente vechi, dar cu confort sporit, în zona Unirii, stau pe piaţă la preţuri incendiare de 140.000 euro (două camere) şi 180.000 euro (trei camere). „Ne aşteptam ca preţurile la apartamentele vechi să scadă după aderare, dar văd că nu se întâmplă aşa. Din contră, acestea cresc. Sincer, nu cred că Primăria va putea cumpăra prea multe apartamente, pentru că sunt scumpe“, declară Octavian Chiriţă, de la agenţia imobiliară Apulum 94. O garsonieră într-o zonă rău famată, Ferentari sau ieşirea spre Giurgiu, costă 45.000 euro, iar un apartament de două camere, în jur de 60.000 euro. „E puţin probabil ca experţii de la Primărie să cumpere acolo, cunoscând foarte bine zonele“, precizează Chiriţă.
Cu bugetul alocat pentru acest an, Primăria ar putea cumpăra maximum 400 de locuinţe, la cele mai mici preţuri de pe piaţă. „O primă licitaţie pentru achiziţia de apartamente se va organiza în aproximativ o lună (sfârşitul lunii martie 2007 – nota red.) În acest răstimp, se publică anunţul şi se primesc ofertele“, declară Ana-Maria Toma de la Compartimentul pentru Relaţia cu Mass-Media al Primăriei. „Selecţia serviciilor de evaluatori se face prin proceduri legale de achiziţii publice, iar pentru selecţia notarilor vom aplica o altă procedură, pentru care am solicitat un punct de vedere de la Camera Notarilor“, completează Toma. Dacă pe parcursul anului se va constata că fondurile sunt insuficiente, primarul general Adriean Videanu va proceda la o suplimentare, prin rectificare bugetară.

Pentru a putea participa la această selecţie, proprietarii trebuie să achite o garanţie: 300 lei, pentru o garsonieră, 500 lei, pentru un apartament cu două camere, sau 700 lei, pentru un apartament cu trei camere. Cumpărarea apartamentelor de pe piaţa liberă are şi o conotaţie politică. În campania electorală din 2004, Adrian Videanu a promis bucureştenilor săraci că le va cumpăra 3.000 de apartamente. Acum se vorbeşte de achiziţia a 1.000-1.500 de locuinţe… dacă proprietarii se vor „înghesui“ să negocieze preţurile cu Primăria. 

Preţurile apartamentelor de pe piaţa liberă

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) caută cele mai bune apartamente vechi de pe piaţă: construite relativ recent, după 1980, şi de confort 1. Pentru a îndeplini ambele condiţii, apartamentele sunt cu circa 20-50% mai scumpe decât locuinţele cu preţurile cele mai mici de pe piaţă (confort 2 şi 3 şi construite între 1960 şi 1975).

Proprietarii au „săltat“ preţurile apartamentelor, la începutul acestui an, cu cel puţin 20%.

Garsoniere: preţurile sunt cuprinse între 38.000, în zona Olteniţei şi 80.000 de euro, în Piaţa Victoriei. În cartierele obişnuite (Pantelimon, Militari, Berceni, Colentina, Titan şi Drumul Taberei), preţurile sunt cuprinse între 45.000 şi 65.000 euro.

Apartamentele de două camere: preţurile sunt cuprinse între 55.000, în zona Macaralei, şi 140.000 de euro, în zona Unirii. Pentru cartierele obişnuite, preţurile sunt cuprinse între 60.000 şi 70.000 de euro.

Apartamentele de trei camere: preţurile sunt cuprinse între 52.000, într-o zonă periferică, precum Şoseaua Alexandriei, şi 185.000 de euro. În cartierele obişnuite, preţurile sunt cuprinse între 67.000 şi 80.000 de euro.

Cine câştigă din „afacerea“ apartamentelor

Primăria va avea locuinţe de repartizat pentru bucureştenii săraci, cu diverse probleme sociale, care nu au „un acoperiş deasupra capului“. Tot PMB câştigă şi din taxele strânse de la participanţii la selecţie, sume între 300 şi 700 lei.

Notarii care vor câştiga procesul de selecţie organizat de primărie; pe bandă rulantă, aceştia vor avea garantate cel puţin câteva sute de contracte, pentru care vor încasa comisioanele aferente.

Evaluatorii care vor realiza expertiza apartamentelor, în numele Primăriei, pentru a stabili preţurile de pornire a negocierii între cele două părţi. Evaluatorii vor încasa comisioane de cel puţin 100 de euro pentru fiecare locuinţă.

Agenţia Naţională de Cadastru – pentru a putea participa la selecţie, proprietarii trebuie ca mai întâi să-şi intabuleze apartamentele.

Proprietarii de apartamente din zonele mărginaşe, care vor să scape repede de acestea şi care vor accepta preţurile oferite de experţii Primăriei.

Primarul General al Capitalei Adriean Videanu, care astfel îşi îndeplineşte promisiunea electorală.

Condiţiile cerute de PMB pentru selecţie:

• apartamentul să fie construit după 1980;

• apartamentul să aibă destinaţia de locuinţă şi să corespundă categoriei de confort 1;

• locuinţa să fie intabulată;

• proprietarul să nu aibă datorii la Fisc sau la întreţinere;

• apartamentul să fie liber şi degrevat de orice sarcini, să nu fie implicat în vreun litigiu şi să nu fie ipotecat;

• proprietarul să depună o garanţie de participare de 300 lei – pentru un apartament de o cameră, de 500 lei – pentru un apartament de două camere, 700 lei – pentru un apartament de trei camere. Garanţiile se vor constitui sub formă de depunere de numerar în casieria PMB.