Aceasta desi, imediat dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare intre FPS si Tubman International, din cei 1.161 de salariati ai Laminorului au fost disponibilizati 350 de oameni. „Dupa aceasta privatizare, vom avea o alta imagine in relatiile noastre comerciale internationale”, declara Virgil Sinca, directorul general al SC Laminorul SA. „Aceasta privatizare ne-a salvat pentru ca, practic, societatea noastra era sortita pieirii”, considera si Ioan Pirlog, liderul Sindicatului Metal din cadrul societatii brailene.
Privatizarea a salvat
societatea din Braila
Fondata inca din 1923, in prezent, Laminorul Braila are un capital social de 83,5 miliarde lei si este specializata in produse laminate si profile lungi. Inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare dintre FPS si Tubman, societatea inregistra o pierdere de zece miliarde lei. Contractul de preluare a pachetului de 69,99% din actiunile Laminorul a fost semnat pe 29 septembrie a.c., valoarea tranzactiei fiind de sase milioane dolari.
„Din cele sase milioane dolari, cinci milioane reprezinta valoarea investitiilor. Desi prin contract suntem obligati sa investim cinci milioane de dolari, noi intentionam sa investim in Laminorul 25 de milioane dolari”, a declarat David Gray, directorul executiv al firmei Tubman International Ltd Gibraltar. Prin aceste investitii se doreste ca, in urmatorii cativa ani, productia de la Laminorul sa creasca de circa trei ori. „Noi nu am cumparat ceva ieftin, din care sa putem scoate profit imediat. Ceea ce se va castiga va proveni din ce se investeste. Vor fi aduse instalatii si tehnologie de ultima ora. Dorim ca Laminorul Braila sa fie una dintre cele mai bune societati in domeniul sau”, a promis David Gray.
„Avantajul societatii noastre consta in faptul ca poate produce o gama foarte larga de produse – peste 1.100 – unele chiar unicat in tara. In rest insa, n-am fost ajutati deloc de stat, nici inainte de 1997, nici dupa. N-am fost sprijiniti de nimeni. Din acest punct de vedere, politicienii care au reprezentat Braila s-au dovedit a fi de o calitate indoielnica. Statul nu protejeaza in nici un fel producatorii romani. In plus, taxele ne sufoca. Ministrul finantelor da dovada de o imaginatie diabolica. In fiecare saptamana mai vine cu cate o taxa noua”, spune directorul general Sinca.
Liderul sindical, Ioan Pirlog, spune: „Nu sunt un adept al grevelor. Pe de alta parte, degeaba ne-am fi opus noi privatizarii. Practic, privatizarea a salvat societatea. Puterea nu ne-a ajutat cu nimic pana acum. Din contra, ne-a facut numai deservicii”. Laminorul a figurat pe toate listele intocmite la Guvern, fiind propus pentru inchiderea totala, fara ca macar cei care intocmeau acele liste sa stie ce produce aceasta societate.
Adrian Mavrochefalos, directorul FPS Braila, considera ca privatizarea SC Laminorul SA este „prima privatizare de succes din judetul Braila, care va deschide calea si altor privatizari de mare anvergura”. Directorul FPS crede ca depunerea a doua oferte de cumparare a pachetului majoritar de actiuni a fost o sansa in plus pentru Laminorul.
In spatele lui Tubman
sta un gigant al otelului
David Gray, directorul executiv al Tubman International Ltd Gibraltar, ofera cateva detalii despre aceasta companie: „Este un holding de investitii. De ce este inregistrata in Gibraltar? Pentru ca este avantajos din punctul de vedere al fiscalitatii si pentru ca acolo locuiesc eu. Tubman administreaza actiuni ale unor societati, fara ca ea sa aiba activitate comerciala”. Printre acestea se numara si grupul Duferco, din Elvetia, unul dintre gigantii otelului pe plan mondial. „Duferco are o cifra de afaceri de peste trei miliarde dolari anual si distribuie circa 15 milioane tone de otel in fiecare an. Grupul elvetian are linii de credit deschise la 40 de banci internationale si comercializeaza produse din otel prin intermediul a 40 de companii care distribuie si vand in toata lumea”, spune David Gray.
„Eu am luat legatura cu Duferco si le-am spus ca exista posibilitatea de a crea un grup viabil in Romania, care sa se bazeze pe produse tubulare, teava si profile lungi. Ei au fost de acord sa sprijine financiar acest plan si sa asigure toate garantiile – inclusiv credite pentru capitalul de lucru si finantarea productiei”, spune directorul Tubman. Grupul de firme format din Silcotub, Laminorul si Petrotub va fi condus de o echipa manageriala formata in proportie de 90% din romani. David Gray a adaugat ca investitia totala a firmei Tubman in cele trei societati din Romania se ridica la 200 milioane dolari. „Din aceasta suma, 110 milioane dolari sunt destinati noilor investitii si preluarii datoriilor pe investitii, 75 de milioane dolari se vor indrepta catre asigurarea capitalului de lucru – finantarea productiei, a vanzarilor si cumpararea materiei prime, iar restul vor fi pentru plata datoriilor acestor societati catre bugetul de stat.
Sursa citata a precizat ca Tubman nu se lasa descurajat de protestele salariatilor de la Petrotub Roman. „Nu ne vom retrage de la Petrotub. Suntem investitori cu planuri pe termen lung”, declara, saptamana trecuta, David Gray, sigur in ceea ce spunea la acel moment. El a precizat ca intelege si problema salariatilor de la Roman si crede ca, de fapt, cei care au pornit protestele sunt fosti salariati, disponibilizati in aprilie a.c. si care nu si-au mai primit platile compensatorii. „Fosta echipa de management de la Petrotub a dus societatea aproape de faliment. Nu suntem imuni la costul social si credem in ideea ca trebuie sa avem o forta de munca multumita. La Petrotub se lucreaza, in prezent, cu 15% eficienta fata de standardul international. Prin disponibilizarile de acolo se va ajunge la o eficienta de 30%. Daca salariatii accepta acest lucru, vom salva 2.200 de locuri de munca si putem introduce un sistem de plata pe criterii de performanta, care le va da posibilitatea sa castige mai multi bani, incepand de anul viitor. Din nefericire, la Petrotub ne lovim de un val electoral. Politica noastra insa este sa nu ne amestecam in campanii electorale”.
Investitia de la Zalau este in plina derulare
David Gray considera ca motivul invocat de protestatarii de la Roman, conform caruia nemultumirea ar pleca de la faptul ca Tubman nu si-ar fi respectat contractul la Silcotub, nu este intemeiat. „Conform contractului de vanzare-cumparare, suntem obligati sa investim la Zalau patru milioane dolari in primul an. Dar Silcotub are o datorie de 36 milioane dolari, datorie pe care am preluat-o noi. Sindicatele se asteptau, probabil, sa gaseasca la poarta fabricii cutii cu echipamente. Mai mult decat atat, termenul limita pentru investirea celor patru milioane de dolari este abia iunie 2000”, spune directorul executiv al Tubman.
David Gray a respins categoric ideea ca Tubman ar urma sa detina monopolul asupra industriei de teava din Romania. „Practic, statul a fost cel care a detinut monopolul productiei de teava. Produsele Silcotub si Petrotub sunt complementare, nu concurente. Teava fara sudura pe care o produc aceste doua societati e doar un tip de teava din otel. Cele doua societati vor furniza mai putin de jumatate din productia de teava din otel, in Romania. As considera un lucru ciudat daca autoritatile romane ar accepta alt punct de vedere. Apoi, teava sudata incepe sa preia din piata tevii fara sudura. In Romania, raportul este de 40% la 60%. In Europa este tocmai invers. In SUA, doar 20% din piata mai este reprezentata de teava fara sudura. Deci, nu vad motive de ingrijorare”, considera David Gray.     

Mircea Doaga