Principalele nouă bănci cu capital străin din România şi-au respectat angajamentele asumate la Viena, dar şi-au redus expunerea pe piaţa locală cu 0,7 miliarde de euro comparativ cu finele luniii martie, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

„Băncile din angajamentul de la Viena s-au comportat corect, şi-au respectat angajamentele. Este adevărat că expunerea este puţin mai mică faţă de martie, dar, efectiv, entităţile respective au considerat că nu există suficiente alternative de plasament atractive”, a afirmat Georgescu, citat de Mediafax.

El a precizat că întâlnirea care va avea loc pe 18 noiembrie la Bruxelles, la care vor participa reprezentanţi ai principalelor nouă bănci străine din România, ai BNR, FMI şi Comisiei Europene, va fi o reuniune de reconfirmare a angajamentului iniţial şi de punctare a modului de funcţionare a acestui acord, care face parte din cadrul întregului memorandum semnat de România cu instituţiile financiare internaţionale.

„Consider că vor fi semnale pozitive după această întâlnire. Reducerea expunerii celor nouă bănci pe România a fost de 0,7 miliarde de euro. Nu este o sumă foarte mare, dimpotrivă, unele instituţii au o expunere mai mare”, a continuat Georgescu.

El a precizat că băncile străine au afirmat că au făcut investiţii în România când au luat decizia de a activa în mediul bancar local.

Capitalurile proprii ale sistemului bancar au scăzut în septembrie 2009 cu 0,4% comparativ cu luna similară din anul anterior, în timp ce rata anuală de creştere după primele nouă luni ale anului trecut era de 19%.

Datoriile sistemului bancar din România au crescut în septembrie cu o rată anuală de 3,8%, comparativ cu un ritm de 31,3% consemnat după primele nouă luni ale anului trecut.

Bogdan Baltazar: Piaţa românească suferă de exces de lichiditate

Analistul financiar Bogdan Baltazar, membru în Consiliul de Administraţie al BRD, susţine că reducerea expunerii de către băncile străine nu reprezintă un motiv de îngrijorare şi arată mai degrabă faptul că pe piaţa autohtonă există un exces de lichiditate.

„Eu nu mă panichez că şi-au retras banii pentru că nu sunt motive de îngrijorare. Statul găseşte bani să se împrumute ori de câte ori are nevoie dar, pe de altă parte, banii nu pot fi ţinuţi cu un randament aproape zero doar de dragul de a-i ţine. Se poate afirma că băncile suferă mai degrabă de un exces de lichiditate şi ca urmare a reducerii semnificative a cererii de creditare”, a detaliat pentru capital.ro Bogdan Baltazar motivele care au determinat „repatrierea” de către băncile străine a câtorva sute de milioane de euro.