Principalele riscuri globale pentru anul 2025

Conflictele armate, fenomenele meteo extreme și răspândirea de informații false sunt considerate principalele riscuri globale pentru acest an, conform unui raport al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum – WEF). Raportul respectiv a fost publicat înaintea reuniunii anuale a WEF, care va aduna aproximativ 3.000 de lideri din peste 130 de țări, în Davos, Elveția, timp de patru zile, începând de luni.

Aproape un sfert dintre participanți (23%) la sondajul anual al WEF, numit „Global Risks Report”, văd conflictele geopolitice ca fiind cea mai mare amenințare pentru anul 2025.

Dezinformarea, adică distribuirea de informații false, rămâne și ea un risc important pe termen scurt pentru al doilea an la rând.

Pe termen lung însă, riscurile legate de mediu, cum ar fi fenomenele meteo extreme, pierderea biodiversității și distrugerea ecosistemelor, sunt cele mai îngrijorătoare pentru următorii zece ani. Fenomenele meteo extreme, cum ar fi valurile de căldură, tornadele și inundațiile, devin tot mai dese și mai severe din cauza crizei climatice. Acest lucru arată cât de urgent este să se ia măsuri.

„Tensiunile geopolitice tot mai mari, pierderea încrederii globale şi criza climatică tensionează sistemul global mai mult ca niciodată. Liderii globali au de făcut o alegere: să promoveze colaborarea şi rezilienţa sau să se confrunte cu o instabilitate tot mai mare. Miza nu a fost niciodată mai ridicată”, a dezvăluit Mirek Dušek, director general al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum – WEF).

Mirek Dušek, director general al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF).
Mirek Dušek (SURSA FOTO: World Economic Forum)

Alte riscuri globale pe termen scurt sunt: atacurile cibernetice și poluarea

Studiul WEF analizează riscurile globale pe trei perioade: pe termen scurt (până în 2025), pe termen mediu (până în 2027) și pe termen lung (până în 2035). Pentru a realiza raportul, peste 900 de experți, lideri politici și din industrie au răspuns la un sondaj în septembrie 2024 și octombrie 2024.

Conform WEF, acum doi ani, riscul conflictelor armate a fost subestimat, dar situația s-a schimbat din cauza tensiunilor geopolitice în creștere și a diviziunilor tot mai mari la nivel global. Alte riscuri importante pe termen scurt includ polarizarea socială, atacurile cibernetice, poluarea și inegalitatea.

„Este evident că lumea se află într-o stare critică, iar peisajul riscurilor globale seamănă cu un cuib de veveriţă, unde riscurile sunt interconectate şi suprapuse, ceea ce face ca mediul de afaceri să fie extrem de dificil de navigat. Aceste riscuri nu reprezintă neapărat o tendinţă nouă, ci una care devine tot mai agresivă. Fragmentarea economică nu este doar o preocupare teoretică, ci ceva ce trebuie să abordăm acum”, a explicat Carolina Klint, director comercial al Marsh McLennan Europe, într-un interviu acordat pentru CNBC.

Carolina Klint, director comercial al Marsh McLennan Europe
Carolina Klint (SURSA FOTO: Marsh)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că acum există mai multe conflicte armate decât oricând de la Al Doilea Război Mondial. El a dat ca exemple invazia armată din Ucraina și războaiele din Orientul Mijlociu și Africa.

Antonio Guterres
Antonio Guterres (SURSA FOTO: Dreamstime)